Пуснаха горещи телефони за превозвачите

Пуснаха горещи телефони за превозвачите | StandartNews.com

Българското външно министерство разпространи директни телефони за денонощна връзка на превозвачите за своевременна реакция и помощ. Това се налага заради изключително динамичната стачна ситуация в Гърция. По-рано днес министърът на външните работи Даниел Митов разговаря с ръководството на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/, съобщиха от външно министерство.

„Министерството изпрати своевременно писмо до ЕК, в което категорично заяви, че при създалата се ситуация Република Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки", заяви Даниел Митов, цитиран от пресцентъра на МВнР. България вече е заявила позиции в Комитета на постоянните представители на страните-членки на ЕС, а ще направи и същото на предстоящото заседание на Съвета Общи въпроси. Министър Митов е уверил представителите на БАСАТ, че проблемите на българските превозвачи постоянно са на вниманието на правителството и МВнР, като самият той има постоянен контакт по този въпрос с външния министър на Гърция Никос Кодзияс. Както вече стана ясно премиерът Бойко Борисов е провел няколко разговора с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

От външно припомнят, че в резултат на тези контакти и спешната намеса на транспортния министър Ивайло Московски вчера блокадата на границата бе вдигната.

Със стачния комитет на гръцките фермери бе договорен и постоянен прозорец на пропускане от 11.00 до 15.00 ч. всеки ден, докато траят настоящите стачни действия.

От своя страна представителите на бранша изразиха безпокойство от факта, че блокадите се повтарят твърде често, което те определят като тревожна тенденция.

Двете страни се разбраха да поддържат непрекъснат диалог по темата и да действат координирано с оглед в рамките на техните компетенции да направят всичко възможно за предотвратяването на подобни блокади на българо-гръцката граница в бъдеще.

Ето и денонощните телефони за връзка:

Централно управление на МВнР – дирекция „Ситуационен център":

Денонощен телефонен номер на оперативния дежурен по МВнР: 02/9482404

Мобилен телефонен номер на дежурния по СЦ: 0893 339614

Имейл адрес на дирекция СЦ: [email protected]
Дежурни телефонни номера на българските дипломатически представителства в Република Гърция:

Посолство на Република България в Атина:
Тел.: +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107
Дежурен мобилен телефон: +30 693 70 96 220
Имейл адрес на посолството: [email protected]

Генерално консулство на Република България в Солун:
Тел.: 0030 2310 829210
Дежурен мобилен телефон: 0030 6973330133
Имейл адрес на ГК: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай