Пускат 100 млн. лв. от бюджета за екопроекти

Пускат 100 млн. лв. от бюджета за екопроекти | StandartNews.com

Стара Загора. Имаме уверенията на финансовото министерство, че от 1 август ще получим определен лимит, за да направим част от плащанията на фирмите, които изпълняват проекти по оперативната европпрограма „Околна среда" и те да продължат. Това съобщи министърът на околната среда и водите в оставка Светослав Анастасов във вторник пред старозагорските медии.

Той уточни, че става дума за 70-100 млн. лв, които щели да бъдат отпуснати независимо дали държавният бюджет ще бъде актуализиран или не, както иска кабинетът в оставка. Министър Анастасов увери, че тези държавни средства щели да бъдат разпределени с еднакъв критерии към всички застрашени проекти, без никакви преференции. Според него съвсем скоро можело да се очаква и размразяване на плащанията по програма „Околна среда", които бяха спрени в края на ноември миналата година временно от Еврокомисията. „Бившият екоминистър Искра Михайлова, вече в качеството си председател на комисията по регионална развитие в Европарламента, прави всичко това да стане по-бързо", посочи Анастасов.

Екоминистърът и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, която е водещ партньор по проекта, направиха първа копка на строителството на регионалния център за управление на отпадъците в землището на старозагорското с. Ракитница.

Официалните гости бяха посрещнати в подстъпите на хълма от няколко десетки протестиращи от селото с плакати и транспаранти „Не" на сметището в Ракитница!", „Не превръщайте селото ни от овощна градина в сметище!". И министърът, и кметът подчертаха, че всички законови процедури по оценка на въздействието върху околната среда са минали през всички фази на съдебния контрол и притесненията на хората били напразни.

До средата на идната година трябва да бъде готова първата клетка на регионалното депо, в което ще бъдат депонирани битовите отпадъци на 11-те старозагорски общини плюс Твърдица. Стойността на договора за изграждането на регионалния център за управление на отпадъците е 32,5 млн. лв. и включва изграждането още на регионално депо за неопасни отпадъци, общински център за рециклиране и инсталация за сепариране и закрито компостиране. Това е първият обект от мащабния европроект за изграждане на цялостна система за управление на отпадъците в регион Стара Загора. Той е на обща стойност малко над 52 млн. лв, като безвъмездното европейско съфинансиране е за над 42 млн. лв.

Държавата и 12-те общини ще участват с малко над 9 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай