Проучване: Само 5 партии в парламента

Реформаторите на кантар, ДПС обира гласове за сметка на ДОСТ

Проучване: Само 5 партии в парламента | StandartNews.com

Пет партии влизат в следващото Народно събрание, показва изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Това са ГЕРБ с 27,5%, БСП за България- 27%, ДПС с 10,1%, Обединени патриоти с 8,9% и Воля с над 6%.

За разлика от предишното проучване на "Галъп", Реформаторски блок-Глас народен липсва от картинката след 26 март. Има вероятност РБ да прескочи бариерата, все пак смята директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов. По думите му, не може да се каже кой ще е първи и кой втори, но смята, че е по-вероятно ГЕРБ да са на първо място.

Другата разлика е, че Центъра за анализи и маркетинг дава по-голям процент за ДПС - 10,1 срещу 8,1% на "Галъп", докато за ДОСТ се смята, че няма никакви шансове.

Павлов обясни, че много трудно може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа и ще бъде нужна трикомпонентна коалиция. "ГЕРБ-БСП е единствената възможна двукомпонентна коалиция, но тя би била самоубийствена", коментира Павлов.

ГЕРБ и БСП ще вкарат в парламента между 80 и 83 народни представители, ДПС и Патриотите - около 25-30 депутати, а ВОЛЯ - от 15 до 19 народни избраници с нейните 5,5 на сто към момента, прогнозира Павлов. Ако успее да прекрачи прага, РБ има шанс за десетина депутати, но резултатът им към момента е около 4,1 на сто. ДОСТ и всички останали са твърдо под чертата, в това число Нова република, "Да, България" и АБВ.

При тази ситуация много трудно може да бъде сформиран кабинет, прогнозира още социологът.

"Преговорите ще бъдат затруднени от това, че има две политически сили с претенции за балансьор, но и за двете участието в управлението е нежелателно, само в една парламентарна коалиция за подкрепа", комента Павлов.

Според него последната седмица преди вота е решаваща заради онези, които са решили да гласуват, но още не са избрали за кого. Те са се повишили с 4 процента от февруари насам и вече са 10,2 на сто.

Иначе, към момента се очертава 1,2 на сто да изберат графата "не подкрепям никого", а избирателната активност се предвижда да е около 64 на сто или между 3,5 и 4 млн. избиратели.

Социологическото проучване отчита още, че 51 на сто от хората одобряват служебното правителство, а 31 на сто - не го одобряват. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък твърдо влиза в челото по рейтинг след Румен Радев, Йорданка Фандъкова и Огнян Герджиков, и преди Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай