Проучване: Ако изборите бяха днес ГЕРБ ще ги спечели с 23,6%

Проучване: Ако изборите бяха днес ГЕРБ ще ги спечели с 23,6% | StandartNews.com

ГЕРБ води пред основния си политически опонент БСП с 3,5%, сочи представително за пълнолетното население на страната проучване на "Медиана", направено между 1 и 8 септември сред 1006 души. Най-голямата партия у нас обаче е загубила 1% от електоралната си подкрепа. Данните показват още, че ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ биха получили 23,6 на сто, БСП за България - 20,1 на сто, ДПС - 9 процента, Обединени патриоти - 6,6 на сто, АБВ - 2,1 на сто, а Демократична България - 2 процента, "Воля" - 1,8 на сто.

Според социолозите кризата във властта от последния месец и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов най-сериозно е ударила Обединените патриоти и те са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец.
"Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2 на сто. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница от 2 процента - "Демократична България" и АБВ. Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила.

Според данните евентуална партия на Слави Трифонов би получила 4,6 на сто. 55% от анкетираните заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на Румен Радев". Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при избори е непредвидимо, посочват анализаторите. На въпрос "Смятате ли да гласувате за някоя от следните партии", 29,3 на сто отговарят утвърдително за евентуална формация, оглавявана от Слави Трифонов, а 41,8 на сто - за хипотетична партия на Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов за един месец е загубил 6 процента от личния си рейтинг, който през септември е 36 на сто. Волен Сидеров е загубил 5 процента, колкото и Томислав Дончев, а при Цветан Цветанов също има спад с 3 процента. Президентът Румен Радев е с най-висок рейтинг - 66%, което според данните е с три на сто по-малко от юли. След него е Йорданка Фандъкова с 49 на сто, колкото и през юли.

Общата оценка за работата на кабинета е "Среден" - 3.29. Според данните 37 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат, 29 на сто - да си отиде предсрочно, а на 21 на сто им е безразлично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай