Промените за втора пенсия вляоха в Закона за ДОО

Промените за втора пенсия вляоха в Закона за ДОО | StandartNews.com

София. Вноските за втора пенсия да се правят или към Националния осигурителен институт, или към частен пенсионен фонд. Това предложение вече е записано между първо и второ четене в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, решението  бе взето на съвместно заседание на Комисия по икономическа политика и туризъм и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Така всеки ще има право веднъж в живота си да избере дали вноските му да отиват в солидарния модел или към частен фонд, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

"Разчети не могат да се правят по простата причина, че ние не знаем каква ще е волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото все пак това са две различни системи. В частния пенсионен фонд вашите пари се набират по ваша индивидуална партида, което е и плюс и минус, защото плюсът е, че все пак това са вашите пари и вие бихте взели допълнителна пенсия точно от вашите пари, минусът е в това, че ако там не се внасят редовно вноски, партидата ви вероятно ще бъде доста бедна откъм средства и другият - солидарния модел, с който всички ние в момента със своите вноски плащаме пенсиите на настоящите пенсионери. Това е системата, която е в България и в цяла Европа", обясни Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай