Промениха бюджета въпреки БСП (ОБЗОР)

Промениха бюджета въпреки БСП (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заем за КТБ не е нужен, служебният кабинет да има право на кредит, обяви лидерът на ГЕРБ

Единни за здравеопазването, скарани за държавния бюджет останаха депутатите. Невиждано отдавна мнозинство от 184 души от ГЕРБ, БСП и ДПС увеличи днес парите на здравната каса. Само един от "Коалиция за България" се въздържа. "Атака" липсваше.

Фондът ще получи 225 млн. отгоре, както предложи кабинетът "Орешарски". Разпределението им обаче ще бъде различно. Точните разчети ще бъдат определени преди окончателното гласуване на законопроекта.
Правителството предложи болниците да получат 200 млн. лв., а 25 млн. да отидат за лекарства срещу рак. "Между първо и второ четене ще поискам 150 млн. лв. за болниците, 50 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение, а останалите 25 млн. лв. за рак", заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС. Според него, ако не се дадат пари за хапчетата в аптеките, много фармацевти ще фалират и няма да има кой да обслужва хората. Причината е, че септември касата ще остане без средства и за аптеките, където не достигат 96 млн. лв. За преразпределението на сумите се обяви още при първото гледане на проекта и директорът на касата д-р Румяна Тодорова. На това мнение са и пациентските организации.

Въпреки единодушното становище на депутатите, че трябват повече пари за касата, дебатите около актуализацията не минаха без искри. Водещи в дискусията бяха ГЕРБерите, най-активен - лидерът им Бойко Борисов. Той и червената фурия Мая Манолова дори влязоха в спор за бъдещето на ковчежника Петър Чобанов.
ГЕРБ и БСП си размениха взаимни обвинения кой е по-виновен за състоянието на здравната система. "Бяха допуснати много грешки, няма невинни, без реформи няма как да се оправят нещата", обобщи Нигяр Джафер, председател на здравната комисия.

Градусът на напрежението в залата се вдигна отново по повод ремонта на държавния бюджет с 3,4 млрд. лв. "ГЕРБ иска да се дадат правомощия на служебното правителство да тегли заеми", скочи шефът на соцдепутатите Атанас Мерджанов. Предложението за правомощията на служебния кабинет заедно с актуализацията на държавния бюджет и парите на касата бяха сред изричните желания на президента Росен Плевнелиев, които той отправи към депутатите още миналата седмица. Според БСП обаче, увеличаването на правата на служебния кабинет е противоконституционно, а актуализацията на държавния бюджет е скандално. "Това не е бюджет на правителството Орешарски, а на президента Плевнелиев и БСП няма да го подкрепи", отсече Мерджанов. Според него служебните министри трябва да организират единствено честни избори. От ГЕРБ и ДПС обаче ще подкрепят актуализацията на държавния бюджет. Според Борисов това е отговорното поведение в една променена ситуация.

"Предложените цифри от правителството не представляват реалната ситуация, но поне ще дадат възможност на служебното правителство да работи. Президентът помоли, той ще е отговорен за тези три месеца, поне да им дадем някакъв комфорт", обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ обаче ще променя параметрите на актуализацията между първо и второ четене, за да няма там пари за спасяването на КТБ. "Ако е заложен такъв заем (за КТБ бел.р.) - да се махне, защото той не е необходим. Да се запишат парите за еврофондовете, за общините. Да се вкара, че служебното правителство може да подписва договори с институции - Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд", изброи Борисов. Той допълни, че ГЕРБ няма да гласува управител и подуправител на БНБ, защото това е прекалено голям риск. "Не е тайна и е видно, че в момента ДПС се държи по-отговорно от БСП, които са се обидили на своите собствени министри", обобщи накрая Борисов.

След 5 часа дебати, точно в 20,30 ч. 117 депутати от ГЕРБ и ДПС приеха и актуализацията на държавния бюджет. 61 социалисти гласуваха "против" и бламираха кабинета си.

Йовчев защити Бойко от Бареков

"Публикуваният от "България без цензура" документ е фалшификат". Това съобщи вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев. "Съдържанието на документа не отговаря на истината", заяви и главният секретар Светлозар Лазаров във връзка с твърденията на Николай Бареков, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил замесен в търговия с наркотици. "Има създаден такъв документ с номер от съответната дата, има среща с информатор на тази дата, но пасажите са добавени. Но наличието на информацията, която е в съответното дело, не отговоря на тази, която е публикувана", каза още Лазаров. "Колегите, които извършват проверка, нямат никакво съмнение, че документът, който се съхранява в МВР, е автентичен. Това, което беше публикувано, определено е фалшификат", заяви и Йовчев, цитиран от Фокус. В отговор Бареков се усъмни, че именно документът, който се намира в архивите на МВР, е преправян.

Самият Борисов отказа да коментира въпросните твърдения и припомни, че вече е завел дело. "Въобще няма да коментирам измислици - има си съд". "Искам само да кажа, че няма полицейска служба в света, която да не ме е награждавала с най-високи ордени за операциите, които съм ръководел по линия на наркотрафика", обяви Борисов и благодари на вътрешния министър и на главния секретар на МВР, че дори те са го защитили.

Борисов към Манолова: Уважавам Чобанов, ще го взема при мен

По време на дебатите за актуализацията на бюджета на здравната кака зам.-шефката на парламента Мая Манолова спори повече от 10 минути с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов колко той уважава финансовия министър Петър Чобанов.
"Актуализацията е отговорното решение и моля БСП да я подкрепи, иначе излиза, че е срещу собственото си правителство. А ако е така, трябва да извикам Петър Чобанов в нашата стая и да му кажа какво да прави", заяви Борисов.

"Г-н Борисов, ще ви помоля за повече уважение към финансовия министър", контрира тя.
"Изключително уважавам г-н Чобанов, затова ще го взема при мен, ако се откажете от него", подсмихна се Борисов в отговор.

"Ще оставя г-н Чобанов сам да ви отговори, но това не е подобаващо поведение", не му остана длъжна и Манолова. Петър Чобанов обаче не пожела да влезе в спора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай