Прокуратурата започна разследване срещу квесторите на КТБ

Прокуратурата започна разследване срещу квесторите на КТБ | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в КТБ. Елена Костадинчев и Станислав Лютов ще бъдат разследвани за това, че от ноември 2014 до 26 март 2015 г. умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банката, съобщават от СГП.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Миналата сряда премиерът Бойко Борисов сигнализира, че над хиляда договора с преференциални лихви са променени на стандартни - с цел вложителите да могат да получат парите си от Фонда за гарантиране на банковите влогове. Сред тях е и бившият премиер Иван Костов. Квесторите са освобождавали и имущество, използвано за обезпечение на кредити, каза още министър-председателят.

Ден след неговото изявление двамата квестори заявиха, че изплащането на гарантираните депозити от банката е ставало "изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции". Именно заради това те определят като "невъзможни" самоволните действия от тяхна страна и изразяват "крайно н едоумение от необоснованите обвинения". Те твърдят, че са спазвали точно указанията на БНБ и на Фонда за гарантиране на влоговете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай