Прокуратурата ще брои бюлетините

Експерти казват можело ли е да се гласува с тях

Прокуратурата ще брои бюлетините | StandartNews.com

София. Прокурори влизат временно в ролята на ЦИК и ще броят бюлетини. Това се налага заради 350-те хил. интегрални бланки за гласуване, които бяха хванати в печатницата в Костинброд. По информация на "Стандарт" там вчера бе направен втори оглед, при който са групирали бюлетините по региони и след това преброени. Не е изключено броят им да се окаже различен от обявените 350 хил., довериха разследващи.

Според неофициална информация от държавното обвинение откритите бюлетини "не са били технологичен брак", както твърди собственикът на печатницата Йордан Бончев, а са били опаковани и подготвени за спедиция в 10 палета. Отделно разследващите са открили действително брак, но той бил само в 4 палета и ясно си личал по това, че бюлетините били в съвсем друго състояние - смачкани, скъсани и с размазано мастило.

Прокурорите вече са иззели записите от охранителните камери в печатницата. От понеделник се провеждат разпити на свидетели - повечето служители на предприятието, които са над 1000 души. Не е ясно колко от тях ще бъдат призовани да дадат показания. Вчера стана ясно, че главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е бил разпитван в прокуратурата.

Специалисти от печатницата на БНБ пък ще направят експертиза на бюлетините. Матрицата, с която са отпечатани, е иззета. Допълнително от обвинението ще преценят дали е необходимо изцяло да се затвори печатницата до приключването на досъдебното производство. Собственикът й Йордан Бончев вчера не бе открит за коментар. Акцията на прокуратурата и ДАНС е проведена на 10 май вечерта, след като МВР се е изнесло от печатницата, обясниха източници от разследването.

Полицията е трябвало да пази бюлетините до 11 ч на 8 май, но униформените са останали в помещенията до 4 ч сутринта на 9 май. Причината е, че е трябвало да се извозят последните бюлетини за изборните секции в Турция. След този час в халетата не е трябвало да има готови палета с продукция, а само такива за бракуване, които са описани с протокол. Официална реакция от прокуратурата по случая все още няма въпреки обещанието на обвинител номер 1 Сотир Цацаров, че ще изнесе подробности непосредствено след изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай