Прокуратурата проверява сделки на НЕК

Прокуратурата проверява сделки на НЕК | StandartNews.com

НЕК е сключила договори с осем фирми за продажба на ток без търг, с което е ощетила държавната хазна с милиони левове. Това сигнализира депутатът от БСП Георги Кадиев, а информацията бе потвърдена от енергийния министър Теменужка Петкова вчера. В периода септември - ноември 2014 г. Националната електрическа компания е продала 2.366 млн. мегаватчаса на осемте фирми, които са проявили интерес към на практика почти цялото количество енергия на свободния пазар. Кадиев посочи, че по негова информация сключените договори са за 250 млн. лв. и на цени от 70-75 лв. за мегаватчас, което е под цените, постигнати в търговете за продажбата на ток от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които са държавните производители на електроенергия. Според червения депутат, ако тези цени са с 10% по-ниски от пазарните, то НЕК е била ощетена с около 30 млн. лв.

Министър Петкова отказа да посочи кои са фирмите и дали посочените цени са верни, но обясни, че извършената проверка в НЕК установила притеснителни данни около договорите и прокуратурата вече извършва досъдебно производство. Нарушенията са станали по времето на предишното ръководство на Националната електрическа компания, а според тогавашния директор Екатерина Истаткова сделките били без нарушения. За да не се повтарят обаче подобни ситуации, вече НЕК разработвала нови правила за търговия, каза министър Петкова.

В рамките на парламентарния контрол тя посочи още, че необходимата сума за модернизация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е над 270 милиона евро, като до момента са изплатени едва 190 млн. лв. По думите й се обмисля вариант за осигуряване на финансирането за удължаване на срока за експлоатация. "Те са наш основен приоритет и се работи по няколко варианта за финансиране. По отношение на V блок на практика не разполагаме с резерв от време и това означава, че всички трябва да оптимизираме усилията си, за да се поберем в програмата, която е разписана", каза министър Петкова.

По-евтин ток до месец

До края на март се очаква да приключат преговорите с двете американски централи - ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", за дългосрочните договори за изкупуването на произведения от тях ток. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. През юни миналата годината ДКЕВР поиска НЕК да предоговори цените за изкупуване на енергията на централите като една от мерките за преодоляване на дефицита в енергетиката. Вчера Петкова обяви, че той вече достига 3.3 млрд. лв., като за 2014 г. дефицитът е 598 млн. лв. Енергийният министър изрази оптимизма си за изхода от преговорите, защото страната ни "среща разбиране от собствениците на централите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай