Проф. Иванов: Анкара подкрепя партията на Местан

Проф. Иванов: Анкара подкрепя партията на Местан | StandartNews.com

"Не знам дали Турция стои зад проекта на Местан материално, но морално очевидно стои. Няма друга партия в България, която да се назовава с дума на чужд език, като тази на Местан - дост значи приятел. Това е предизвикателство към българщината. И в случая, при който Доган и Пеевски не стоят на тази позиция, те са обвинени. Защо в проруски, а не в пробългарски интереси?". Това каза в студиото на бТВ проф. Димитър Иванов по повод на скандалната забрана за минаване на границата на южната ни съседка на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски.

"Турция се е скарала с почти всички свои съседи, както и с двете големи сили САЩ и Русия. Новината за забраната за влизане на Ахмед Доган и Делян Пеевски в Турция е нещо като проверка дали България ще застане зад своите граждани, каза пред bTV проф. Иванов. Директорът на Института за изследване и развитие на лидерството отбеляза, че според него, ако информацията, изнесена от турския вестник, бъде потвърдена, това ще е в контекста на последните отношения, "може би е една следваща стъпка в политическите действия на турското ръководство".

Забраната за влизане в Турция на Доган и Пеевски трябва да се търси по разлома, който е настъпил в ДПС. "Очевидно морално Турция стои зад проекта на Местан", допълни той.

Според него няма друга партия в България, която да се назовава с дума от друг език.

"Турция винаги е гледала на турското малцинство в България като на свои хора и винаги е искала да упражнява влияние върху тях. Може би за първи път български политически лидер в лицето на Ахмед Доган се опитва да скъса тези връзки на зависимост", заяви Иванов.

"Тези общности се втвърдяват при опит отвън, могат да се счупят, но няма да се огънат. Това, което се случва в момента, е един шанс на Доган да докаже своята правота и да развие тезите си оттук нататък", заяви още директорът на Института за изследване и развитие на лидерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай