Проф. Халачев: Ще работя за възраждане на културата

Проф. Халачев: Ще работя за възраждане на културата | StandartNews.com

„Когато знаещите, умни и можещи хора се откажат да участват в политиката, кой участва в нея? Разумната, добрата политика трябва да бъде част от нашият живот. Затова приех да се включа в изборите за президент и вицепрезидент. Когато господин Калфин ме покани да се присъединя към него, той заяви: „Искам да работим за развитието на културата, на духовността на нацията, готов ли си да помогнеш"? Аз отговорих: естествено". Това заяви в ефира на телевизия БГ ОН ЕР кандидатът за вицепрезидент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" проф. Любомир Халачев.

Той бе категоричен, че възраждането на духа е ключов елемент от възхода на нацията ни, но и от националната сигурност, въпрос който в момента вълнува особено всички българи. „Културата не е само правене на кино, театър или ходене на опера. Културата е онази невидима атмосфера, която трябва да ни обкръжава, ако искаме да живеем като човешки същества. Ако тази невидима атмосфера се премахне, вместо с думи и дела ще започнем да решаваме проблемите си с тояги и с насилие на улицата. Нали никой не иска такова нещо? Ако стигнем до там, това няма ли да е най-голямата опасност за националната ни сигурност"?

„Сега например, се сключи споразумение за реадмисия с Афганистан и аз се надявам тези проблеми с бежанската вълна, които вълнуват хората и са заплаха за сигурността ни, да намалеят. Тогава обаче ще се обърнем отново с лице към вътрешната част на страната и ще видим много уплашени и недоверчиви хора, които се страхуват, че някой може да ги ограби или пребие. А това се случва, защото я няма онази културна атмосфера, която възпитава хората в морални ценности, която трябва да учи хората, че законът е закон не защото някой може да те накаже, а защото спазването му е нещо, от което се нуждае обществото, за да може да функционира като такова".

Според професор Халачев от ключово значение за социалната държава е и развитието на икономиката. „Ние трябва да направим така, че икономиката да работи. Защото бедната държава не може да бъде лява, истински социална. Ако зададете на голяма част от българските граждани въпроса: „По какъв начин искате да се почувствате част от обединена Европа" , те ще ви отговорят, че искат да получават по-голяма заплата. Това е дефинитивният отговор, а пътят към по-добрата държава е работа, почтени отношения, морал , спазване на закона и работеща съдебна система".

В страни от темата проф. Халачев бе призован по за коментар по провала на номинацията на Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН. „Вече е почти ясно, че постът ще бъде зает от господин Гутериш . До преди десет дни имахме две дами, с чиито постижения в международен план можехме да се гордеем. Бих желал България да има повече такива личности. Днес обаче, имаме две дами върху които бе поставен печатът на неяснотите в българската политика. Техните образи ще излязат от тази надпревара необогатени. Мисля, че правителството направи грешка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай