Проф. Атанас Семов: Разпадащ се съюз беше ръководен от умираща държава

Проф. Атанас Семов: Разпадащ се съюз беше ръководен от умираща държава | StandartNews.com


Българското европредседателство беше много успешно, но създадената от него политическа стабилност трябва задължително да се използва за решаването на тежките ни вътрешни проблеми. Това подчерта в студиото на бТВ преподавателят по европейско право проф. Атанас Семов.

„Един наглед разпадащ се съюз беше ръководен от една невидимо умираща държава. На европейската сцена се справихме нелошо, но вътре проблемите са драматични. Тъжният извод е, че направихме едно успешно председателство на фона на едно неуспешно членство. Няма нито една значима положителна тенденция в развитието на България в тия 30 години фалшива демокрация", коментира той.

По думите му нашата страна е успяла да подмени трите "измислени" приоритетита на председателството и да направи заявка за по-голяма роля в европейската сфера чрез акцента върху Западните Балкани. Това е довело до политическа стабилност, като „ако тя не бъде използвана, за да бъде оправена държавата, създаваме усещането, че спасяваме Западните Балкани, а не виждаме, че потурите са ни съдрани. И че сме до гушата...".

„Вътре в страната нищо добро и съществено не се прави. Бойко Борисов или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя", призова професорът и постави ситуацията в европейска перспектива. - Не получихме потвърждение, че сме сериозна икономика с покана за еврозоната, не получихме потвърждение за това, че сме сериозна държава с покана за Шенген."

Семов заяви, че тъжната истина, е че в България живеят 6,3 млн. души, а не 7:

"И на фона на това ние продължаваме да не правим реформи в нито един сектор на страната. Продължава България да потъва в едно усещане за самодоволно умиране. И това председателство на мен ми приличаше на хоро на погребение - заяви юристът. -

То стои неадекватно със своята патетика на фона на умиращия български народ. На фона на това, че 1/3 от територията ни е напълно лишена от жизнеспособност, обезлюдена и без млади хора и детероден потенциал. На фона на това, че училището ни е потънало в чудовищна неграмотност, въпреки усилията на учителите... На фона на това, че в здравеопазването се изливат все по-огромни средства, но то е все по-лошо..."

Той посочи сред наболелите проблеми раздуването на администрацията до размер 5-7 пъти над необходимото. При положение, че на Запад има градове с по 6-7 млн. жители, колкото е България и ги управлява един кмет.

"Ние имаме 30 области, 260 общини с кметове и общински съветници, десетки съдилища, които част от тях нямат натоварване и са част от тази странна мрежа на малки местни феоди, които изсмукват силите на държавата."

Той добави и 18 министерства, "от които 8 никой не знае какво вършат".

"България няма повече историческо време, България играе в продълженията на мача, ако използваме стила на футболните емоции от последните дни - обобщи Семов. - И губим с 3:0 срещу историята."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай