При избори за НС днес: ГЕРБ с 25,4%

При избори за НС днес: ГЕРБ с 25,4% | StandartNews.com

ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, ако днес имаше парламентарни избори. Това показва последното проучване на „Галъп" за електоралните нагласи. От него става ясно, че БСП ще получи подкрепата на 12,4%, а ДПС - на 5,3%.

В парламента имат шанс да влязат като минат 4-процентраната бариера Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт - 4,3%, показват резултатите от допитването. Под бариерата остават АБВ и „Атака", показват данните.

3% от участвалите в допитването са отговорили, че биха гласували за партия на Слави Трифонов, ако бъде създадена такава. Други 37% пък са посочили, че няма да я подкрепят.

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер, посочват от "Галъп".

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% пък са недоверчиви. 16% оценяват положително парламента, а 75% - отрицателно. 23% подкрепят президента, а 66% са на противоположното мнение.

От „Галъп" уточняват, че периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

„Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци", смятат социолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай