Президентът връчва мандат на ДПС

Президентът връчва мандат на ДПС | StandartNews.com

София. Днес президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание на Парламентарната група на Движението за права и свободи. Очаква се Лютви Местан да върне мандата, както преди него това направиха лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и на "Коалиция за България" - за това се договориха партиите на политическите консултации в парламента и в президентството. 

ДПС трябваше да получи мандата като трета парламентарна сила в понеделник, след като Бойко Борисов го получи и върна от името на ГЕРБ в четвъртък, часове след гласуването на оставката на кабинета "Орешарски". Президентът връчи втория проучвателен мандат на председателя на ПГ на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов на следващия ден, очаквано той също го върна. Вероятно поради началото на религиозния празник Рамазан Байрам, връчването на третия мандат се отложи за днес.

Връщането на третия мандат ще сложи край на формалната процедура преди разпускането на Народното събрание. Предстои държавният глава да назначи служебно правителство, което да организира предсрочните избори и да управлява до съставянето на нов редовен кабинет. Росен Плевнелиев обяви, че ще съобщи състава на служебното правителство на 5 август, точно 2 месеца преди договорената между партиите дата за предсрочни парламентарни избори - 5 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай