Президентът призова за повече НАТО у нас

Президентът призова за повече НАТО у нас | StandartNews.com

Брюксел. Президентът Росен Плевнелиев призова за повече присъствие на НАТО у нас вследствие на утежнената обстановка между Европа и Русия относно анексирания Крим.

По време на посещението си в Брюксел той се зарече, че ще призове за повече НАТО в България и в региона". По неговите думи страната ни е горд член на Северноатлантическия алианс и е видяла само добро от това членство.

„Видяхме икономически просперитет и повече сигурност не само в България, а и в региона", посочи президентът.

„Светът преосмисля своята позиция и всички сме изненадани, защото не вярвахме, че ще бъде прекрачена граница, още повече от държава, която е велика ядрена сила и на това отгоре – която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Ако една такава държава прекрачи международните норми, трябва да си дадем сметка, че се намираме в съвсем друга ситуация.

Затова България е длъжна да поиска повече гаранции, това ще ни донесе само ползи.

„Повече НАТО" означава по-силно сътрудничество, да специализираме, да посочим какво още можем да направим заедно – може да не са самолети, а запасен център за киберзащита, може да бъде нова програма за подобряване на способностите", поясни държавният глава.

„Призовавам за пръв път на Балканите да се научим да работим заедно – България, Румъния и Турция да пазят заедно Черноморското пространство. По същия начин Румъния, България и Гърция да се опитат да подобрят сътрудничеството си.

Докато много други държави вече го правят, България все още не е част от процеса на споделяне на отбранителни способности и интелигентна отбрана. Когато има криза, това може да допринесе с много сериозни ползи за България, тъй като можем да си зададем големия въпрос: „Как можем в тази ситуация да работим заедно с Румъния, Турция и Гърция, включително по отношение на службите, които трябва да дават адекватна информация, за да можем да реагираме", допълни президентът.

По повод идеите за неговото отстраняване от поста Плевнелиев посочи, че повече от година държавният глава е поставен в най-малкото „странна и необичайна" ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай