Президентът: Патриарх Кирил беше въвлечен в политическа режисура

Посрещнахме го като духовно лице, той реши да си тръгне като политик, заяви Радев

Президентът: Патриарх Кирил беше въвлечен в политическа режисура | StandartNews.com

Посрещнахме негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев във връзка със срещата си с руския патриарх.

„Аз съм не само президент, аз съм и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", каза президентът. По думите му остава въпросът кой се опита да похити общият ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение и кой експлоатира кризата в нашите отношения.

„Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история, но нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство", добави Румен Радев. По думите му той е отстоял твърдо и ясно тази позиция и по категоричен начин пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата.

„Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение", коментира Румен Радев.

Попитан кого има предвид, когато казва, че някои се опитват да съсипват отношенията ни с Русия, Радев отговори, че истерични политикани, демогози и платени анализатори има и в Русия, и в България. „Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна", добави президентът.

„Тук става въпрос за политическа режисура и вярвам, че руският патриарх е бил въвлечен в нея, но аз съм убеден, че Москва ще осмисли случилото се", посочи президентът Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай