Президентът отказа да присъства в НС за актуализацията

Президентът отказа да присъства в НС за актуализацията | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев ще гледа повторните дебати за актуализацията на бюджета с дистанционно в ръка. Това бе коментарът на червените депутати вчера, след като държавният глава отказа поканата на председателя на парламента Михаил Миков да присъства в петък на извънредното заседание. Плевнелиев заяви, че вече е оповестил мотивите си за налагане на вето върху промяната на бюджета и те са публикувани на интернет страницата на президента. Вместо това Плевнелиев е поканил днес на официална среща в Президентството лидерите на "Движение България на гражданите" и ДСБ - Меглена Кунева и Радан Кънев. Основните теми на разговора ще бъде актуализацията на бюджета и президентското вето.

По-рано през деня Миков написа официално писмо до държавния глава, в което се казва: "Вашето участие, представянето на мотивите и защитата на вашата позиция ще са от безспорна полза за народните представители, а и за българската общественост". Докато Плевнелиев разговаря с Кунева и Кънев, в отсрещната сграда на Народното събрание ще заседава бюджетната комисия с председател Йордан Цонев. А част от депутатите ще се приберат от воаяжи зад граница. Най-голямото притеснение на БСП и ДПС през последните дни бе, че народните представители няма да успеят навреме да си вземат билети и да са в пленарна зала за извънредното заседание. "Всички наши народни представители са налице, няма да има отсъстващи", коментира лаконично утрешния кворум зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов. Червените депутати трябва да са в НС 1 час преди началото на дебатите в петък. Заседанието започва в 10 часа, но избраниците ще се съберат по-рано за оперативка на парламентарната група.

Ветото на президента обаче прекъсва за ден снимките по нашумелия сериал "Фамилията", научи "Стандарт". Както е известно, главната роля във филма е поверена на любимеца Стефан Данаилов-Ламбо. В момента екипът работел по 18 часа на ден, но заради заседанието на парламента в петък снимките са отложени. Ламбо обяснил, че е изключително важно да подкрепи отново актуализацията на бюджета в парламента. Заседанието в петък се очаква да приключи за 2 часа, тъй като времето на парламентарните групи е ограничено.
Но протестиращите са обявили във Фейсбук, че ще са на линия пред парламента още от ранни зори. "Събудете се с изгрева и идвайте към НС", зоват бунтарите в социалната мрежа. Събитието е наречено "ДАНСwithme - голямото посрещане" и вече има заявили се за присъствие над 4000 души. Част от тях планират да дежурят около Народното събрание и през нощта, тъй като очакват полицията да разшири периметъра с метални заграждения по време на дебатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай