Президентът: Образованието е най-добрата инвестиция

Президентът: Образованието е най-добрата инвестиция | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че "възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите", това каза той по време на официалната церемония по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май.

"Вековна традиция ни събира в дена на славянската просвета, култура и писменост, в деня на българската просвета и култура, в деня на отдаването на почит на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий. Честваме най-хубавия и светъл български празник, превърнал се от векове в повод за национална гордост", каза Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

"За нас българите няма друг ден като този – ден, в който можем да възкликнем „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат". Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици, ден в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българските учители и будители, ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света", продължи президентът.

"Словото е вечно, то не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото 0- да помни, да претворява, да съхранява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език и култура, история и душевност , не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай