Президентът напомни, че армията чака пари (ОБЗОР)

Президентът напомни, че армията чака пари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Повече средства очаква армията ни през следващите години. Това припомни президентът Росен Плевнелиев на парада по случай 6 май - Деня на храбростта. "Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили". Това заяви държавният глава в словото си пред премиера Бойко Борисов, политици и 1000 военнослужещи, които участваха във военния парад на площад "Княз Александър Първи" в София. Средствата за отбрана от следващата година ще растат, докато стигнат 2% от БВП на страната през 2024 г., каза Плевнелиев. Той припомни, че това решение беше взето от политическите сили на последния Консултативен съвет по национална сигурност. Бъдещите инвестиции в отбрана трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО, а членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, допълни държавният глава. Според него е налице "трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници". Затова той призова да забравим "езика на омразата", а да помним уроците на историята. "Тя ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно", допълни президентът. Той заяви, че в знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини във Военна академия ще се положат 23 урни с пръст от бойните полета на Втората световна война. Те са напоени с кръвта на български войници. "Нека помним, че българско бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи", заяви още Плевнелиев.

Неофит: Да измолим от Бога мир

Празникът на армията започна в 9 часа вчера с водосвет, който отслужи патриарх Неофит пред Паметника на Незнайния воин в столицата. "Вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя. Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната Българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава", призова българският патриарх. След това официалните гости и политиците традиционно поднесоха венци и цветя в памет на загиналите воини. В парада на армията участваха близо 1000 военнослужещи. В осем представителни блока преминаха военнослужещите от Военна академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет "Васил Левски". Командващ бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Военна техника обаче тази година нямаше. Само един вертолет МИ-17 с националния флаг прелетя над столицата. За сметка на това на финала Фестивалният духов оркестър изсвири интерпретации на хитовете на Риана, Лейди Гага, Бионсе, Майкъл Джексън и други. Стотици хора и гости на столицата дойдоха, за да видят парада и почетат храбростта на войниците ни. Тържества по случай Деня на храбростта имаше във Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Ямбол, Плевен, Асеновград, Казанлък и други градове на страната.

Трябва да се гордеем с войниците ни

Бойко Борисов, премиер

На 6 май почитаме свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека свети Георги ни пази, закриля и смирява. На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта, затова нека на празника на Българската армия да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България. Поздравявам всички, които са свързали живота си с Българската армия, техните семейства, майките и бащите им. Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти. Бъдете живи и здрави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай