Президентът: Младите трябва да излизат квалифицирани от ВУЗ-овете

Президентът: Младите трябва да излизат квалифицирани от ВУЗ-овете | StandartNews.com

България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си. Поздравявам Ви за куража и отговорността да се заемете с едно такова отговорно начинание, което изисква умението сред редовете на сорс кода да откриеш красотата и вълнението от това, което правиш. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на академичната 2017/2018 учебна година в Софтуерния университет в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред студентите от учебното заведение за практическо обучение на програмисти и ИТ специалисти държавният глава заяви, че едва ли има млад човек, който да не оценява мощта на информационните и комуникационните технологии и услуги, които са най-динамично развиващият се сектор на икономиката в днешно време и намират все по-широко приложение в живота. "През последните години ръстът на печалбата в този сектор на икономиката вече отива на 250% на година. Това са показатели, с които нито един друг сектор не може да се похвали, защото тук е въвлечен големият интелектуален потенциал на младите българи", допълни Румен Радев.

„Вие носите огромна отговорност, защото задавате модел на обществени отношения, както и модел на развитие на ценностите в нашето общество и не само в българското, а изобщо по целия свят. Вие ставате критерий за подрастващите, а това е голяма отговорност, която трябва да отчитате", каза президентът.

Държавният глава поздрави ръководството и академичния състав на висшето училище за куража да създадат Софтуерния университет, за таланта да го управляват успешно, както и за подхода им да формират истински професионални разработчици чрез използване на най-търсените технологии и образователни практики. „Чрез сътрудничеството с водещи софтуерни фирми в страната Вие давате шанс на Вашите студенти бързо да намерят успешна реализация", каза още президентът.

Според Румен Радев конкурентоспособността на България е в знанието и умението за прилагане на иновативните идеи в практиката. „Убеден съм, че развитието на икономиката сега и в следващите години е немислимо без хора, обучени в тънкостите на информатиката и информационните технологии, затова Вашият университет е така търсен от младите, насочили интересите си в областта на информатиката", коментира държавният глава.

По време на церемонията президентът даде старт на новата инициатива на учебното заведение за безплатно обучение по програмиране в 37 града в страната. „Подкрепям тази благородна и социална инициатива. Точно в този момент, когато се извършва една гигантска трансформация в целия свят на трудовата заетост на младите хора и изчезват цели професии, тук се намира социалната перспектива младите хора да се насочват в една динамична професия, която определя правилата не само на бизнеса, но и на общественото развитие", заяви Румен Радев и допълни, че участието на множество общини и фирми от бранша, както и на хора в по-зряла възраст доказва, че идеята е навременна и необходима за обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай