Президентът: Кабинетът "Орешарски" се самосвали

Президентът: Кабинетът "Орешарски" се самосвали | StandartNews.com

София. В политиката не е важно кой-кого, а кой-какво е направил за държавата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" по БНТ. Той обясни защо е снел доверието си от кабинета "Орешарски", чиято оставка бе приета вчера. "Честната позиция винаги е градивна позиция, категоричен бе президентът.

На въпрос кой свали от власт кабинета на Пламен Орешарски, държавният глава отговори така: "Свали го суверенът със своя мъдър вот на последните европейски избори, но също и гражданското общество, което много израсна през последната година и това е голямо постижение. Но и правителството се самосвали", каза Росен Плевнелиев и коментира: "Казвам ви като строител - не може да се построи една къща, ако тя няма здрава основа, а този кабинет нямаше здрави фундаменти".

С КТБ институциите трябва да стигнат до край

На въпрос за случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), президентът беше категоричен, че има компетентни институции, които са длъжни в този случай да стигнат докрай. И ги посочи: прокуратурата, НАП, КФН, комисията за установяване на конфликт на интереси, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. "Кредит по кредит, актив по актив, сметка по сметка" трябва да се разгледат и да се разреши казусът, защото той е под светлината на прожекторите. Държавният глава заяви, че стои като гарант за това този път 1996 година, "когато се заметоха следите", да не се повтори. Нов закон няма да има, а законът, който съществува, който е европейски и добър, трябва да се спази, категоричен бе президентът. "Не се впечатлявам от силни политици, а от силни институции, които гарантират сигурност, правила, човешко и икономическо развитие. Дойде моментът българските институции да се докажат, призова Росен Плевнелиев.

"Българската държава е такава, каквато народът сам си я е подредил и показва неговото отношение към правилата, законите и институциите. По това какво ще направим с банките, на следващите избори, в следващото управление, ще си проличи дали тази къщичка има добри стопани", разсъждава президентът. Той не отдава голямо значение на личните нападки срещу него. "Проблемът е, че се роди контракултурата - на студентите - контрастуденти, на протестите - конктрапротести, на гражданите - контраграждани", посочи той. И увери, че от президентството няма да дойде сигнал на контракултура, че в президентството се спазва конституцията и са открити към гражданите. "В един ден се случиха оставка, консултациии с президента и връчен и върнат мандат. За мен това значи прозрачност, надеждност и прогнозируемост", отсече Плевнелиев.

Той напомни едно постижение на предишния служебен кабинет с премиер Марин Райков: че въведоха правила за прозрачно управление на държавните пари и за управление на риска. "Днес можем да видим цифрите. Кой спаси над 1 млрд лв народна пара чрез принципна, институционална категорична позиция", посочи той. И отсече, че държавните пари не са каца с мед, до която да имат достъп избрани.

В президентството коалиции не се правят

"Задкулисието е модел на управление, то зависи от всеки един от нас и от всяка една институция и политическа партия. Гражданското общество посочи много ясно проблема и вече дебатираме каква е нашата демокрация, какви са нашите институции - изпълнени със съдържание или фасадни", коментира президентът.

Той беше категоричен, че от първия ден е обещал и изпълнява обещанието си, че коалиции от какъвто и да е вид в президентството няма да се правят, докато той е държавен глава. И припомни ситуацията от миналата година, когато е бил изненадан от оставката на ГЕРБ и е трябвало за 2 седмици да състави служебно правителство. "Всички на масата, заедно, дебати, ясни срокове, ясни ангажименти", каза Плевнелиев.

На въпрос за това, че по темата с актуализацията на държавния бюджет съвпадат позициите на президента, на ГЕРБ и на ДПС, той отговори така: "Ще се радвам мненията и на много повече политици да съвпадат по важните въпроси, да видим какво е непобходимо за държавния бюджет" и повтори тезите си от изказването пред народните представители в парламента от по-рано през деня. "Обективният и честен прочит на проектите не са коалиции", заяви позицията си президентът. "Обещал съм на нацията да налагам вето и да инициирам поекти само с ясни аргументи. Дал съм ги миналата година, когато не бях съгласен с актуализацията на бюджета, давам ги и сега, когато съм за актуализация". "Не искам нищо повече от един стандартен текст, който е практика в българската политика", каза той, като напомни за служебния кабинет на Софиянски през 1996 г., когато за да може да работи, трябва да има право да взема финансови решения с цел стабилност.

Трябва национално съгласие за реформите, никой няма да се наеме сам

Реформите са неотложни, смята президентът. "Ние трябва да бъдем активни и да подготвим тези реформи добре", каза той, визирайки служебния кабинет. "Спешната помощ не може да бъде отлагана, също и други сфери - пенсии, образование, сигурност, води, енергетика и т.н.", изреди той. И разказа, че на КСНС е предложил на партиите заедно да подпишат декларация за широко национално политическо съгласие за провеждане на реформи. 'Трябва да потърсим национално съгласие сега, защото нито една от партиите, когато вземе властта, няма да иска да плати цената на тежките реформи", обясни държавният глава и изрази надежда политическите сили един ден да узреят за тази идея.

Служебното правителство не би следвало да взема големите решения по големите енергийни проекти, но то може да вкара прозрачност, да подготви добре проектите за вземане на решенията от новия парламент, каза Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че в работата по "Южен поток" и 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус" трябва да бъде спазен българският национален интерес, той е най-важен.

Принципите на служебния кабинет са представителност на гражданите, ясна проевропейска насоченост. "Първо са принципите, после търсим хората, които да отговарят на тях", каза Плевнелиев и отказа да назове имена в бъдещия служебен кабинет.

България е достоен член на ЕС

Държавният глава коментира разлома межу Запада и Русия с думите: "Никой не иска студена война. Европа и демократичният свят трябва да имат глас в тази невиждана криза. Трябва да помогнем на Русия да се върне на пътя на международниия правов ред. Ако днес Русия реши да спре доставките на оръжие за сепаратистите, то тя може да го направи за секундата. Самата доставка на оръжие предполага, че се очаква с тях да се стреля", смята Плевнелиев. Той е категоричен, че ние не можем да се делим от общия европейски глас за връщане на общите международни правила. "България не трябва да бъде ничий Троянски кон, но тя може да бъде врата за инвестиции в Европа - от Русия, Китай, Арабския свят и т.н. Не бива да изпускаме важното си геостратегическо положение и да го продадем евтино за някакви моментни облаги", категоричен бе президентът и настоя, че България трябва да е достоен член на ЕС.

Кристалина Георгиева е българската номинация

Българският еврокомисар е Кристалина Георгиева, заяви Росен Плевнелиев, защото тя има безукорна репутация във всяка страна членка на ЕС, САЩ, Китай, Русия, доказа с работата си, че България има жени, българи, патриоти на световно ниво. Тя има не просто шанс да получи най-добрия ресор като еврокомисар, но и за най-високата позиция - Върховен представител на ЕС по външната политика, тя има голяма подкрепа в ЕС за това. "На нашите паспорти не пише ЕНП или ПЕС, пише Република България", посочи президентът. Той подкрепи и Ирина Бокова, която оглави ЮНЕСКО.

Народът наказва реваншизма

Не мисля за втори мандат, точно преди два дни преполових мандата си, сподели Росен Плевнелиев. И отбеляза, че много неща му се случват за първи път на държавен глава в България, сред което и две служебни правителства. "За 2 години ще имаме 5 сменени правителства. Това е отрицателен рекорд, това означава нестабилност, а тя пречи на развитието", посочи президентът.

"На лошото отговарям с добро, не съм реваншист. Народът на последните избори наказа реваншизма, политическото противопоставяне не води до решаване на проблемите. Не е важно кого съм победил, а какво съм свършил", каза Плевнелиев.

Той завърши с оптимизъм: "Гордият Балкан, Златна Добруджа, Розовата долина, величественият Пирин - няма как да бъдат продадени и изнесени, те остават тук. И така, както се отнасяме към тях, така трябва да се отнасяме към нашата държавност. Да направим нашата прекрасна България и да си подредим къщичката".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай