Президентът: Енергийният съюз да започне от Балканите

Президентът: Енергийният съюз да започне от Балканите | StandartNews.com

Изграждането на Европейския енергиен съюз е от изключително значение за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и за повишаване на енергийната сигурност на всички държави членки на ЕС. Това подчертаха президентът Росен Плевнелиев и зам.- шефът на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, които разговаряха в Мюнхен. Държавният глава участва в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

Шефчович оцени високо постигнатото от страната ни през последната година с изграждането на национална енергийна борса и предприетите усилия за пълната либерализация на пазара на електроенергия. Като ключов приоритет за страните от Югоизточна Европа Плевнелиев открои диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси. „Енергийната зависимост на региона е неговата най-голяма уязвимост", подчерта президентът и настоя Европейската комисия да подкрепи логистично и финансово развитието и модернизирането на енергийната инфраструктура в региона. Държавният глава отново призова изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите. Според президента изграждането на регионална енергийна борса ще доведе до установяването на общ енергиен пазар с конкурентни цени за всички страни от Югоизточна Европа.

Росен Плевнелиев се срещна и с краля на Йордания Абдула, с когото се обединиха, че политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Двамата бяха единодушни, че терористичната дейност на Ислямска държава е основен фактор за дестабилизация на Близкия Изток и на съседните региони и изисква координирани и целенасочени усилия от страна на цялата международна общност за противодействие на тероризма и екстремизма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай