Президентът: Да заздравим принципите за траен мир в Европа

Президентът: Да заздравим принципите за траен мир в Европа | StandartNews.com

Днешният ден е ден на българската победа и на националната саможертва, отдавайки почит на Св. Великомъченик Георги Победоносец, се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение.

Отдаваме заслужена почит на загиналите в мисии и операции зад граница. Поздравяваме нашите достойни ветерани и смелите български воини, изпълняващи дълга си за гарантиране на суверенитета и на териториалната цялост на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в столицата.

Плевнелиев спомена в словото си битките на българските воини след Освобождението и добави, че нашите бойци и командири са демонстрирали образци на бойно майсторство и героизъм в битките.

Отбелязваме 100 г. от участието на България в Първата Световна война. Въпреки многобройните саможертви, българският войник устоя при тежките битки при Тутракан, Македония и за освобождението на Добруджа, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея. След броени дни ще честваме 70 г. от победата над хитлерофашизма. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета от Втората Световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите бойни чеда. Нека не забравяме и паметниците, които се намират на територията на други държави. Нека помним, че българското бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи. Нашата армия е символ на българската държавност. Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора. Когато е трудно, народът разчита на армията си, а армията застава зад народа си, заяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че неслучайно Българската армия винаги е сред най-уважаваните национални институции. Днес е ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На КСНС постигнахме широко съгласие за нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на проекти за модернизация. От следващата година средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2% от БВП през 2024 г. Бъдещите инвестиции трябва рязко да повишат оперативната съвместимост с партньорите в НАТО. Членството на България в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите партньори към армията ни, за което говорят и високите оценки, които те дават на нашите контингенти, подчерта държавният глава.

Той коментира и геостратегическата обстановка, която, по думите му, се променя динамично. Плевнелиев посочи, че е налице трайно влошаване на средата за сигурност в близост до границите ни.

Днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм, на агресивна политическа реторика и използване на езика на омразата, това е крайно опасно и недопустимо. Важно е да научим уроците от историята, в миналото езикът на омразата доведе до концентрационни лагери и две кървави световни войни, гражданите и институциите да си дадат сметка за рисковете. Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно. Днес е наложително още повече да заздравим принципите за траен мир в Европа. Недопустимо е днес да сме свидетели на замразени конфликти, на преместване на граници със сила и на отстояване на политики от 19 век. Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите, подчерта Плевнелиев.

Той отбеляза, че имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Модерните патриоти отстояват върховенството на закона, защото без правила, няма мир. Диспутите се решават не с оръжия. Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е интеграция, човешки права и свободи, а не дестабилизация и замразени конфликти. Не трябва да позволяваме повече войни и свидни жертви. Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност. Български воини, където и да сте по света, приемете нашите най-сърдечни поздрави по случай Деня на храбростта. Пожелаваме ви крепко здраве, младежка енергия и увереност при изпълнение на задачите, които изпълнявате за нашето отечество. Честит празник! Да живее България, завърши словото си Плевнелиев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай