Президент и патриарх обсъдиха македонската църква

Президент и патриарх обсъдиха македонската църква | StandartNews.com

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, които проведоха среща днес, по инициатива на президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата беше подчертано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Отбелязана бе и духовната родственост на България и Република Македония.

Патриарх Неофит запозна държавния глава с внесеното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ" и го увери в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай