Премиерът: Заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията

Премиерът: Заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията | StandartNews.com

"Надявам се заплахите и твърдият тон да отстъпят на дипломацията". Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод проведената среща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия, съобщиха от пресцентъра на правителството.

„Европейският съюз и Турция трябва да положат огромни усилия, но да действа до октомври споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Защото хубаво или лошо, то към момента работи. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите", допълни министър-председателят. По думите му, членството на Турция веднага в ЕС не може да стане, но облекчаване на визовия режим за бизнеса, за държавните служители, като стъпка, може да започне.

Премиерът посочи, че помощта, която приемаме е вид солидарност. „Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Възложил съм на финансовия и военния министър да мислят наличната ни сухопътна армия да се използва по-рационално особено по гръцката граница", допълни министър-председателят, който призова гръцката страна също да спазва споразумението.

„Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти. Не трябва да забравяме, че европейската солидарност и кохезионните фондове не са само в парите, които се дават", заяви премиерът. Той допълни, че е заявил категоричната българска позиция, че няма да приемем мигранти, връщани от Австрия, Унгария, Германия при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция. „Където трябва категоричност ние сме я заявили и в същото време този тон и тези ултимативни тези от една или друга държава не работят за обединена Европа. Надявам се да се намери разумният тон и в диалог да се направят следващите стъпки", посочи министър-председателят. Той отбеляза, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия, обща гранична полиция. „Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални", допълни премиерът. Той още веднъж подчерта, че без мир в Сирия и в арабския свят няма шанс да бъде решен въпросът с бежанските вълни.

Припомняме, че министър- председателят присъства на освещаването на новопостроената църква „Св.Ап. Петър и Павел" в с. Мечкарево, община Сливен. Повече четете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай