Премиерът: Ще се радваме след 10 години на това, което правим днес

Обсъждат увеличение на заплатите на полицаите и военните, разкри Борисов

Премиерът: Ще се радваме след 10 години на това, което правим днес | StandartNews.com

Даваме 624 милиона лева на училищата, детските градини и университетите, на ред после са армията и полицията, защото те ни пазят, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг днес.

Това, което правим сега за образователна инфраструктура, години напред ще подпомага икономическия растеж и развитието на държавата. Българинът на две места свежда глава, като влиза в тях – в църквата и в училището. Затова ние полагаме доста усилия за ремонта на църквите и манастирите, и на училищата и детските градини, продължи министър-председателят.

Където отида, кметовете ме питат за пътища. От там се почва винаги, много рядко за детски градини и училища. Винаги започват с инфраструктура. Ние в тази програма и този мандат като основен приоритет извадихме образованието. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. Затова тази европейска солидарност е толкова важна за нас и това, че работят всички програми е голяма заслуга на администрацията в държавата и общините,  каза още той.

Не случайно кметовете сте отговорни за това, а не да ходят после да ви правят репортажи за некачествени ремонти или къде са отишли парите. Имайте пълното основани и възможност за 500 училища, детски градини и университети, след 7-8 месеца да покажете на родителите и учителите какво е направено. Разбира се и с всички останали пари, които събираме в бюджета, целево ще продължаваме да подкрепяме, и особено по линията на физкултурните салони. Сега много се ремонтират. Това трябва да продължи като тенденция, защото освен умна, нацията трябва да бъде и здрава и силна,  заяви Борисов.

В този мандат като приоритет сме извели образованието - от една страна учителските заплати, което е факт, а сега и образователната инфраструктура. Само преди 2 дни за малките общини във фонд Земеделие имаме 720 милиона лева - за водоснабдяване и канализакия, детски градини, пътища. Първите доовори ги раздадохме, подписват ги, категоричен бе премиерът.

Днес са 624 милиона - детски градини, училища, университети. За басейни, осветление, техника, енергийната ефективност. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. Затова европейската солидарност е толкова важна за нас. А това, че работят всички програми, е заслуга на администрацията - на общините и на държавата, каза той.

Няма да крия, че съм възложил и за армията и полицията да се направят разчети какво бихме могли допълнително в новия бюджет да направим, защото те бдят за нашата сигурност. Вярно е, че много сектори настояват за повече пари, но ще го решим и този въпрос. Но към образователната инфраструктура и учителите изпълняваме стриктно не само всяко обещание, но и програмата, която сме заложили. А то ще даде резултат. Догодина или до края на годината ще направим пътя Асеновград-Пловдив и хората ще му се радват веднага. А това, което правим днес, ще му се радвамe след 10-12 години. Сигурен съм, че не само ще се изплати в следващите десетилетия, но и за родителите, и за учениците ще бъде добър знак, заяви премиерът Борисов.

Над 3000 деца са записани да учат, след като предприехме мерки. Това е една средна община. Всичко това да остане без работа, неграмотно? Така че на всички, които взехте участие за това по регионите, искам специално да им благодаря и да не считаме, че като сме ги завели, сме си свършили работата. Трябва ежедневно да се следи. Даваме милиарди, за да внасяме чужденци да работят, вместо да си вложим усилията и да накараме тези хора да работят. Никой не им е длъжен“, допълни той.

Разбира се, че може да е останало някое училище или детска градина, които да са в тази програма, но и догодина живот и здраве продължаваме със същото темпо, пожела си Борисов.

„Когато от едната страна американски кораби правят учения, а от другата - китайски и руски, по средата изстрелват балистични ракети, трудно мога да бъда спокоен, коментира премиерът по повод международния Ден на мира.

Приходните агенции докладват, че се движим в план със събираемостта. Висок план сме им заложили тази година, ще се справят, така че се надявам в следващите 10-15 дена да подскажем и на другите какво ще правим“, каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай