Премиерът: ЕС да свали визите за Турция (ОБЗОР)

Премиерът: ЕС да свали визите за Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов присъства на откриването на третия мост над Босфора

Българският премиер Бойко Борисов пое ангажимент да посредничи в диалога между Турция и Европейския съюз. Той призова Брюксел да уважи искането на Анкара за отпадане на визите срещу ангажимента да възпира бежанския поток. Това стана по време на посещението на Борисов в Истанбул, където той проведе срещи с турския президент Реджеп Ердоган и премиера на страната Бинали Йълдъръм. Премиерът бе придружаван от министрите Ивайло Московски и Вежди Рашидов. Непосредствено след това Борисов отпътува за Германия, за да участва в т.нар. берлински преговори, организирани от канцлера Ангела Меркел и посветени предимно на рисковете от бежанския натиск.

"Европейският съюз да си направи ясна оценка докога Турция ще спира бежанците, ако не влезе в сила приетото споразумение между ЕС и южната ни съседка", призова в Истанбул премиерът в изявление след първата си среща с турския си колега Йълдъръм. Те разговаряха около час в двореца Долмабахче, а след срещата двамата се изправиха пред медиите "рамо до рамо". По време на брифинга Борисов бе наричан от колегата си "моя приятел Бойко".

В изказването си българският премиер неколкократно призова за спазване на сключеното през пролетта споразумение между ЕС и Турция, в което е записана т.нар. реадмисия на бежанци, както и желанието на южните ни съседи за отпадане на визовия режим за турските граждани. "Ако споразуменията за реадмисия и за либерализиране на визовия режим не влязат в сила от края на октомври, това ще постави Европа пред един огромен риск", предупреди Йълдъръм. Той призна, че е разяснил това в подробности на своя приятел Бойко и е уверен, че той ще запознае европейските си събеседници с позицията на Турция.

"Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал пунктуално", увери Борисов. Той бе категоричен, че въпреки прекрасните ни взаимоотношения, в никакъв случай не е станал по-спокоен след срещата. "Надявам се заедно, с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой, тупик или неспазване на споразумението. Лошо, хубаво, това споразумение към момента в пъти, в пъти, в пъти намалява натиска върху Европа", посочи премиерът. "Поели сме ангажимент и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме приели", напомни Борисов.
Той сравни бежанската криза с война. "Добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия... Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш на преден план борбата срещу мигрантите, много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш оттам, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летището в София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа", отсече Борисов.

На въпрос дали страната ни все пак е готова да подпише индивидуално споразумение с южната ни съседка по бежанския въпрос Борисов отсече: "Дори и индивидуално споразумение няма да свърши работа". Според него решението е в солидарната отговорност, която отчита и гарантира правата на всяка държава. "България не иска да реши проблема си за сметка на съседна Гърция, където картината не е по-добра. Аз искам европейско единство, но не за сметка на Турция. Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност", подчерта Борисов. И си пожела "реализмът да надделее над популизма и национализма".

Премиерът отрече и сценарий, при който Турция поставя условия на България, като "козът" са бежанците. "Към България няма нито едно условие, поставено от колегите", посочи Борисов. "Знаем и следим от близо проблема, пред който е изправена България. Оставяйки настрана трудностите с ЕС, които изживяваме, ще направим всичко, което е по силите и възможностите ни, за да помогнем на България", увери от своя страна турският премиер. Според него сме не просто съседни, а приятелски държави, чиито близки отношения влияят положително и на отношенията с ЕС.

Макар да не бе предвидена в първоначалната програма, по-късно премиерът Бойко Борисов проведе среща на четири очи и с президента Реджеп Ердоган. "Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни", е подчертал Ердоган, уточняват от правителствената пресслужба. На срещата Борисов е потвърдил, че намира за неправилен подхода всяка държава да се спасява поединично, защото противоречи на европейските принципи. Той е благодарил на Ердоган за готовността на Турция да намали миграционния натиск към България. На разговорите е бил повдигнат и въпросът за съдбата на АЕЦ "Белене", както и за големите енергийни проекти, които могат да бъдат осъществени.

Анкара: Новият мост ще свързва цивилизациите

Новият мост над Босфора бе открит вчера с пищна церемония в Истанбул, съобщи Анадолската агенция. На нея присъстваха турският президент Реджеп Тайп Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм и първият емир на Бахрейн Хамад бин ал Халифа. Мостът носи името на султан Селим I Явуз - един от най-войнствените владетели на Османската империя, завзел обширни територии в Близкия изток и провъзгласил се за халиф. Бинали Йълдъръм определи моста като новото бижу за Истанбул. "Мостът не само ще служи на Истанбул, а и на всяко пътуване по легендарния Път на коприната, започващ от Далечния изток, свършващ в Европа и свързващ цивилизациите, свързвайки хората", каза Йълдъръм. Турските телевизии предаваха пряко церемонията, която бе предшествена от тв реклами със слоган "Бъди горда със своята сила, Турция". Хиляди поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на Ердоган присъстваха на вчерашната церемония, размахвайки националния флаг. Мостът има осем ленти за автомобили и 2 железопътни линии. Той е в северната част на Босфора, и както и предишните два, е висящ. Широк е 59 метра, висок е 322 метра. Цялостната му дължина е 2164 метра метра. Тези параметри го правят най-високия висящ мост в света, гордеят се властите в Турция. Строителството му започна през май 2013 г. и за него бяха изразходвани около 3 милиарда евро. Мостът, който свързва европейската с азиатската час на Турция, е ключов участък от магистралата Северна Мармара. Заедно с него трябва да бъдат открити 95 км от високоскоростния път и 215 км прилежащи пътища.

ЕК: Анкара да изпълни всички изисквания

Турция още не изпълнява всички изисквания, за да получат гражданите й право да пътуват без визи в ЕС. Това коментираха от Европейската комисия след призива на българския премиер Бойко Борисов от Истанбул.

"Ние се придържаме към споразумението от наша страна. Очакваме и другата страна да се придържа към споразумението. Ние определено подкрепяме това споразумение в неговата цялост", коментира говорителят на ЕК Александер Винтерщайн, цитиран от "Клуб Z".

Делегация от Европейската служба за външно действие и генералната дирекция по вътрешните работи на ЕК вече е обсъдила с турското правителство преговорите на страната за членство и за визова либерализация с ЕС през последните два дни, допълни Наташа Берто, която също е говорител на ЕК. Срещу либерализирането на визовия режим Турция трябва да приеме мерки срещу корупцията, препоръчани от Съвета на Европа. Отделно трябва да започне да опазва личните данни по стандартите на ЕС, както и да сключи оперативно споразумение с Европол, както и да преразгледа законодателството и практиките си в борбата с тероризма в съответствие с евростандартите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай