Премиерът: Чака ни тежка политическа криза (ОБНОВЕНА)

Много внуци взеха да ни дават акъл, ядоса се Борисов в предаването "Панорама"

Премиерът: Чака ни тежка политическа криза (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Само за 2 години във всяка сфера ние сме се постарали да има по-голямо финансиране, повече реформи и да е по-добра, отколкото е била. И това е факт. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в предаването „Панорама" на БНТ.

„Българите ни разбират, просто искат да става бързо, защото 25 години те очакваха", допълни премиерът. „Едно е да обещаваш, да даваш предварително, без да си обезпечил, без да ги има парите. Така, както предишното правителство даде 250 милиона лева – увеличи заплатите на полицаите, само че без да ги има парите. Ние и тях намерихме и тях изплатихме. Когато правиш нещо, е хубаво да го финансираш, да го подредиш и ако следващите искат да го продължат, да го продължат", каза още той. „Аз не знам какво биха направили по-различно и по-добро, но – „глас народен, глас божий". Така са преценили. Аз съм казвал винаги – винаги може да е по-добре, винаги може още и в това е успехът на света – да се стараем по-добри да ставаме", допълни още премиерът.

"Дори, ако щете, нали толкова атакуваха Москов с реформата – 137 милиона лева сега за 2017 г. ще се върнат в Здравната каса от фармацевтичните компании. Вие не помните ли преди 2 г. Бареков какво говореше за лекарствата? Цели предавания, телевизии работеха. А сега цените на лекарствата само оттук са 137 милиона, които сме успели да намалим. И автоматически казваме – лекарствата за високо кръвно ще бъдат безплатни. Но първо сме намерили парите. Направили сме така, че да се съберат тези пари, а не да бъркаме от джоба на данъкоплатеца да го правим безплатно. Това е разликата", коментира още Борисов.

Неочаквана емоция предизвика в премиера в оставка въпроса за референдума. "Произлязъл съм от народа, само съм му служил и тази власт, която са ни давали, я дължим на тези хора", коментира Бойко Борисов и избухна в предаването "Панорама": "Нито съм внук на член на политбюро, нито съм син на някой, а съм дете на малтретирани от този режим. Понеже сега много внуци взеха да ни дават акъл." Премиерът най-вероятно визираше новосъздадената партийна формация на бившия му министър Христо Иванов "ДА, България", в която членуват доста деца и наследници на червени, партийни функционери. "Преди бяха синовете, сега внуците. Техните родители ни мачкаха, сега ще оставим внуците и синовете. Те ще учат моето дете и моят внук да носи вина. Да ми дават те за морал, те да ми говорят толкова и да казват кое е правилно, просто не искам да ги слушам", реагира емоционално Бойко Борисов.

"Ако сега променим субсидията на партиите, после хората ще разберат, но след време, че сме били прави. Схемата с даренията за пратиите не е добра. Но 2,5 млн. българи казаха, че искат такава промяна. Ние ккаво да направим сега!? А когато се види, че е грешно тогава ще търсим отговорност от хората, които са го предложили. Но сега няма как да се правим на луди. Хората казаха - 1 лев субсидия на партия и мажоритарен вот, така да бъде, ние ще се борим за това, въпраки, че за нас не е добре", коментира още Борисов. И допълни: "Българският народ има невероятен, отличен инстинкт". 

"Като им слушам приказките на БСП трудно мога да приема, че има по-опитен от мен премиер. Много ми е минало през главата, много хора съм обидил, с много хора съм се карал. И накрая става, че утре трябва да лижеш там където си плюл. А сега идват едни хора и викат: Ние можем да се справим, е как ще се справите?!" Така премиерът в оставка отговори на въпроса на Бойко Василев възможна ли е коалиция с БСП при следващото управление на държавата. 

"ГЕРБ много пъти е печелел и никога не сме се възгордявали, а сега загубихме от един достоен кандидат. Румен Радев имаше една перфектна кампания, а ние можеше да пуснем за кандидат командир Попов и щяхме да имаме два МиГ-29 един срещу друг. Но това в кръга на шесага. ГЕРБ си взе поуките от последните избори", коментира Бойко Борисов кампанията за президенстките избори. 

"И един от изводите ни е, че не успяхме да накараме ромите да учат. Трябва да се впрегне цялата машина хората да се образоват, после да си намерят работа. И това е част от нашата бъдеща програма. След това инвалидните пенсии, тук не успяхме да направим така, че тези 900 000 инвалидни пенсии да ги получават само тези, които заслужават наистина", призна премиерът в оставка несвършените задачи на кабинета "Борисов" 2. 

"При този шарен парламент какъвто се очертава и при тази цялостна непоносимост на партиите, ни чака тежка политическа криза. Такава криза при която с месеци ще седим в тежко състояние докато на хората не им писне и не ни изгонят всички с една тояга. Но светът като цяло го чака една много тежка ситуация, а ние в момента сме остров на стабилност. Затова политиците трябва да се смирят, да обедими позиции и да се преборим и да запазим успехите на държавата в този тежък за всички свят", завърши Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай