Премиерът Борисов присъства на откриването на нов завод за авиочасти край Пловдив

Премиерът Борисов присъства на откриването на нов завод за авиочасти край Пловдив | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов присъства на церемония за откриване на нов завод за авиочасти край Пловдив.

Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и най-добри френски хеликоптери "Пантер" и "Кугър", най-сетне в България имаме и завод за производство на авиочасти. Това каза в приветствието си премиерът Борисов при откриването край Пловдив на завод на френската група "Latecoere". С това доказахме, че е по-добре да бъдем партньори както в ЕС, така и в България, да има производство и така най-добре чрез бизнеса се скрепява приятелство, каза още премиерът. Той благодари на администрацията - местна и държавна, която по думите му помагала на инвеститорите.

"Напоследък чувам разни приказки от опозицията, че администрацията била непрозрачна. Виждате на всяко откриване посланици, гости и собственици благодарят за работата на местната и държавната власт. Досега никой не се е оплакал", подчерта Бойко Борисов. Той добави, че с построяването на десетки предприятия безработицата пада, в момента е стигнала рекордно ниските нива от 5,5 на сто. Според него с тези заводи ставаме по-независими от европейските фондове.

За пореден път България успя да покаже, че е привлекателно място за бизнес с необходимата за това инфраструктура, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Той опроверга твърдението, че през последните години преките чужди инвестиции у нас намаляват, като посочи, че 30 на сто от тях са в периода от 2017 година до първото тримесечие на тази година и са на обща стойност 561 милиона евро.

Заводът се намира в Индустриална зона - Радиново, в община "Марица" и се очаква до края на годината да се разкрият 150 работни места. Той е на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. Първата копка беше направена на 27 септември миналата година, а на днешната церемония по откриването гости бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, Яник Асуад, член на УС на компанията, посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел и председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай