Предлагат уседналост от 3 месеца при избори

Уеднаквяваме изискванията за избирателното право, твърди правосъдното министерство

Предлагат уседналост от 3 месеца при избори | StandartNews.com

Министерството на правосъдието предлага да бъде въведена уседналост за гласуване и на парламентарни, и на президентски избори. В момента такова изискване има за местния вот.

Според законодателните предложения право да избират депутати и държавен глава трябва да имат само граждани, живели в България през последните три месеца преди вота.

Условие за уседналост в България има за местни и европейски избори, които според Конституцията се уреждат със специален закон. При парламентарни и президентски избори обаче правото и начина на провеждането им е фиксирано в основния закон и според експерти - предложенията на практика го дописват.

Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани, се посочва лаконично в мотивите към законопроекта.

От МП отказаха коментар в следващите 14 дни, през които ще тече процедурата по обществено обсъждане. Оттам обаче уверяват, че предложенията са в синхрон с решението на КС от 2011 година, според което уседналостта по принцип не е противоконституционна.

Екипът на служебния министър Мария Павлова предлага още главният прокурор да може да иска от ЦИК заличаване на регистрацията на участник в изборите, ако системно нарушава Изборния кодекс или включва в кампанията си представители на религиозни институции.

Въвежда се и задължението - всеки кандидат-депутат да подписва декларация, че ще агитира само на български език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай