Предлагаме на ЕС фонд за енергийна сигурност (ОБЗОР)

Предлагаме на ЕС фонд за енергийна сигурност (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът разговаря на четири очи с вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович в София

Три от седем ключови проекта на Брюксел са в България

Европа да гарантира финансирането на енергийни проекти с общ фонд по подобие на Плана "Юнкер". За това настояха пред вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета Даниел Митов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова на международен форум в София . Идеята на правителството лансира в изказването си пред 450 наши и чуждестранни експерти, 30 посланици и институции външният министър Даниел Митов. Целта на своеобразния фонд "София" е да се изграждат проекти, които допринасят за общата енергийна сигурност на съюза чрез диферсификация на газовите доставки. Позицията на правителството е, че инвестициите в създаването на високонадеждна система за енергийна сигурност често са непосилни за отделните страни.

"Свързването на Южна със Северна Европа, което ще гарантира многопосочните доставки, е обща задача и ще бъде от обща полза. Енергийният фонд трябва да направи тази задача изпълнима", заяви Митов. Според него България се надява, че ще срещне подходящата атмосфера и климат в Еврокомисията, за да може да се реализира идеята. "Това ще е от полза за региона на Югоизточна Европа", подчерта дипломат номер 1. По думите му създаването на фонда за енергийна сигурност е споделяно и от други членки на ЕС. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че "е време след финансовата и бежанската криза енергийните въпроси отново да станат приоритет". И отбеляза, че ЕК подкрепя България в енергийната й стратегия, тъй като от ключовите 7 проекта за ЕС 3 са български."Три от водещите енергийни проекта за ЕС през следващите години са български. Особено важни за укрепването на енергийната мрежа в региона са междусистемните връзки със Сърбия, Турция и Гърция", посочи от своя страна Шефчович. "Страната ви ще бъде една от най-облагодетелстваните от създаването на Европейския енергиен съюз от гледна точка на диверсификация на енергийните доставчици, енергийна безопасност и по-добра свързаност със съседите", каза вицепрезидентът на ЕК.

В рамките на форума Борисов заяви, че българските инвестиции в газовата инфраструктура включват и монтирането на най-добрите американски реверсивни компресорни станции. "Интерконектора с Румъния така го направиха, Дунав го смачка и сега трябва да се прави. Държим да бъде диверсифицирана доставката на газ и това ще ни даде възможност да постигаме възможно най-добри цени", заяви премиерът. "Аз съм почитател на "Набуко-Запад" и искам този проект да тръгне и да мине през нашата територия, каза още Борисов. "България ще спечели най-много от европейския енергиен съюз", посочи и Марош Шевчович. "Бях на среща с вашия премиер и в главата ми се въртеше популярна песен. И аз му изпях "Bulgaria is on my mind" (България ми е в главата, б.р.).

По време на форума Шефчович отбеляза, че до началото на зимата тристранно споразумение между ЕС, Украйна и Русия да гарантира газовите доставки за страните членки на съюза. Еврокомисарят специално подчерта, че миналия петък основните параметри на споразумението са уточнени и предстои подписването му в рамките на седмици. "През октомври се очаква да бъде взето окончателното инвестиционно решение за връзката с Гърция, заяви от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

Връзката с Турция е забавена въпреки осигуреното еврофинансиране, а най-напреднала е работата по интерконектора с Румъния. За връзката със Сърбия е осигурено финансиране по програма "Конкурентоспособност" и в понеделник е подписан договорът за строителния надзор.

Още няма текст за "Южен поток"

Бойко Борисов, премиер

Все още нямаме един писмен текст, че "Южен поток" е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Има ясна заявена позиция, че може да бъде направен газов хъб - газоразпределител около Варна. Това не може да е проблем само на България, но е проблем и на ЕК. Надявам се сега, с това, което правим с ЕК, да постигнем по-ясна позиция. С вицепрезидента Марош Шефчович няколко часа дебатирахме именно по тези теми, защото в България имаме няколко комплексни въпроса, които да се решат в пакет. Щастлив съм, че ЕК не ги гледа поотделно.

Решението е повече Европа

Томислав Дончев, вицепремиер

Не намеренията, а само тръбите могат да ни свържат. Повече от всякога се нуждаем от енергиен съюз и солидарност между държавите. Когато говорим за солидарност, нека не я свързваме с благотворителността, а да търсим споделените ползи. Спецификата на регионите трябва да бъдат отчетени в европейското законодателство. България ще се превърне в основен газов разпределител в целия Югоизточен регион. Няма как да компенсираме липсата на визия само с полагане на тръби. Европейският енергиен съюз ще бъде успешен и когато държавите членки чрез транснационално сътрудничество изпълняват единни приоритети. Решението е повече Европа. Само повече Европа би ни помогнало да намерим адекватен изход от ситуацията. Отлагането никога не е било решение.

Ясен знак за единен ЕС

Даниел Митов, външен министър

- Г-н Митов, какви ще бъдат приоритетите на фонда за енергийна сигурност, който кабинетът предлага на ЕС?

- Предложението идва от българската държава, защото ние си даваме много добра сметка, че енергийният съюз на ЕС трябва да има единна концепция и единен подход, когато изграждаме въпросния енергиен съюз. В същото време той трябва да има единно целенасочено финансиране. Както отбелязах и по време на изявлението си, отделните програми, които финансират отделните енергийни проекти, особено по интерконектността - те са създавани по друго време, при други обстоятелства. Не отчитат новата среда, в която работим. Затова сега в момента всички различни механизми за финансиране могат спокойно да бъдат пренасочени и да влязат в рамките на един общ фонд за енергийна сигурност. Както и, разбира се, могат да се намират други източници на финансиране, така че целенасочено да бъде финансирана общата стратегия. Това ще е още един знак, че ЕС е единен в подхода си, осъзнава геополитическите предизвикателства пред себе си и е готов да ги посрещне.

- Как инициираният от кабинета "Борисов 2" фонд ще гарантира в частност и енергийната сигурност на България?

- Със сигурност ще имаме по-голям шанс да гарантираме позицията на България с фонда, отколкото без него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай