Предизвестено “Не” за Белене

Предизвестено “Не” за Белене  | StandartNews.com

Членовете на ГЕРБ да гласуват с "не" на насрочения за 27 януари референдум. Това е директивата, която  получиха те лично от  Бойко Борисов навръх Богоявление.

Естествено изявлението на премиера веднага предизвика вълна от въпроси в обществото.
Леле, ами сега? До какво ще доведе това "Не" на управляващите? Край на цялата ни ядрена енергетика? Или стоп само за АЕЦ "Белене"? Внос и поскъпване на електроенергията? Или напротив - предпазна мярка срещу бъдещо вдигане цената на тока? Чуха се дори мнения, че то обслужва определено енергийно лоби. Както и че изявлението е част от започващата предизборна кампания на управляващите.

Спокойно, дами и господа! Нали знаете - нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Затова ще припомним конкретните факти. Защото когато фактите говорят - и боговете мълчат.
Основният и най-съществен факт е, че

предстоящият референдум е мъртвороден

В смисъл - обречен още в своя зародиш! Защото, както нееднократно коментирах на страниците на в. "Стандарт" - на суверена не му е работа да отговаря на въпрос за ядрената енергетика. Най-малкото защото си няма понятие от него! Да, БСП събра над 770 хил. подписа, но това само показва колко е твърдият електорат, който може да мобилизира столетницата. А това, че 99% от подписалите се нямат хабер какво всъщност ги питат и до какво ще доведе един или друг отговор, нима няма значение? Говорим за реалните дългосрочни резултати от отговора, а не за това да има ли или не работа за 4-5 хиляди души за 5-6 години! Защото традиционно никой у нас не вижда по-далеч от носа си и не мисли за утрешния ден!
Но нека припомним какъв е въпросът, на който ще отговаряме: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Какво означава "нова ядрена електроцентрала"?

Само едно - АЕЦ "Белене". Иначе въпросът щеше да е "нова ядрена мощност", което вече засяга изграждането на нови реактори в "Козлодуй".

А какъв беше въпросът, под който БСП събра толкова подписи? Точно да строим ли "Белене". Следователно какво демонстрира премиерът с изявлението си ГЕРБ да гласува с "Не"? На първо място - отхвърли с един замах всички слухове и коментари, които обвързваха управляващата партия с политиката на БСП. Със своето "Не" Борисов категорично се дистанцира от партията на Сергей Станишев. С това премиерът даде ясен знак, че главната цел на ГЕРБ е да спечели парламентарните избори, които ще му дадат нов 4-годишен мандат. Каквито и дивиденти да спечели от проекта "Белене" ГЕРБ, ясно е като бял ден, те ще са много по-малко от нов мандат!

Огромна крачка към спечелването на изборите е и демонстрираната от Борисов твърда  последователност в политиката към "Белене"! Никой ли не помни, че почти веднага след като пое властта през 2009-а, премиерът определи проекта като "гьол, пълен с жаби"? Или че неговата партия в парламента още в края на март 2012-а гласува за окончателното спиране на проекта "Белене"? Ами стотиците изказвания на Борисов срещу далаверите по проекта и арбитража на "Атомстройекспорт"?
Нима наистина някой очакваше Борисов и партията му да подкрепят АЕЦ "Белене"?! Та това щеше да бъде истинско харакири за ГЕРБ!

Нека анализираме и коментарите, че със своето "Не" Борисов и ГЕРБ щели да обслужат нечие лоби. Кое? Ядреното лоби у нас е само едно - руско! Дали ще се прави "Белене", или разширява "Козлодуй" - "все ровно"! И в двата случая печелят "Атомстройекспорт" и атомните експерти у нас. Защото да се строи реактор по друга технология освен руска - на която и да било от двете площадки у нас, вече

нито е мислимо, нито - икономически целесъобразно!

Всъщност от изграждането на нови мощности в "Козлодуй", а не в "Белене" ще спечелим всички ние, тъй като наличната инфраструктура на "Първа атомна" ще спести над 1 млрд. евро!
Кое лоби тогава обслужва "Не"-то на Борисов? Може би газовото, защото на площадката на "Белене" може да се строи газова централа? Може. Само че и най-несведущите по енергийните въпроси у нас трябва да са наясно, че който и да спечели изборите - ГЕРБ, БСП или дори и коалицията "Ярешки", задължително ще строи газова централа, тъй като тя е крайно необходима като компенсираща мощност на соларните и ветрогенераторните паркове, които пуснахме напоследък. При това трябва да се строи не само една ГЕЦ, а няколко. Така че изграждането на ГЕЦ е обективна необходимост, а ще ги строи този, който спечели предстоящите избори.

В крайна сметка Борисовото "Не" на предстоящия референдум окончателно ще сложи край на всички интриги около АЕЦ "Белене".

А самият референдум ще е ялов. Той едва ли ще изкара повече от 1.5-2 милиона пред урните, поне половината от които ще гласуват с "Не". След това Народното събрание само трябва да препотвърди решението си от март 2012 г.!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай