Правителството намери 4.5 млн. лв. за "Напоителни системи"

Правителството намери 4.5 млн. лв. за "Напоителни системи" | StandartNews.com

София. Правителството одобри допълнителни средства в размер на 4.5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните в изпълнение на промените в Закона за водите от началото на тази година.

С §3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона на „Напоителни системи" ЕАД се възлага задължение за извършване на обществена услуга за защита от вредното въздействие на водите на територията на цялата страна чрез организирана и управлявана от дружеството мрежа.

Средствата ще се осигурят за сметка на предвидените по централния бюджет. С тях ще се гарантира по-добро стопанисване, поддръжка и експлоатация на обектите и съоръженията и ще се създадат подходящи условия за работа на работещите в сектора.

„Напоителни системи" е търговско дружество от системата на МЗХ със 100% държавно участие в капитала и осъществява дейности с висока обществена значимост.

Дължимите заплати на работниците в "Напоителни системи" ще бъдат изплатени, съобщи земеделският министър Васил Грудев.

"Колегите не бяха получавали възнагражденията си от май месец. С днешното решение - да, то е краткосрочно, разбира се, то е само една част от брънката в развитие на казуса "Напоителни системи", но ние изпълняваме нашия ангажимент към служителите на "Напоителни системи" те да бъдат обезпечени с финансови средства за получаване на техните заплати. Благодаря на колегите, че въпреки че те не бяха получавали заплатите си, продължаваха да изпълняват абсолютно съвестно задълженията си и дори в тези тежки климатични условия."

Министърът заяви, че ще бъдат проверени разходите на "Напоителни системи" за предходните три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай