Правим по румънски закона "Кунева"

Правим по румънски закона "Кунева" | StandartNews.com

Разследваните ще могат да обжалват прокурорските постановления, няма да приемат анонимни сигнали

Румънският опит в борбата с корупцията да бъде приложен у нас със Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество по високите етажи на властта, по-известен като Закона "Кунева", искат депутати. Миналата седмица 7 от членовете на ресорната Комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси бяха в Румъния, за да проучат на място опита на съседите. Тази седмица законът влиза на първо четене в пленарна зала.

"Продължаваме да настояваме за отпадане на анонимните сигнали. Румънското законодателство изисква всеки да бъде подписан", обясни пред "Стандарт" председателят на ресорната комисия Валентин Николов (ПФ). От РБ контрират с идея за криптиране - в електронната система да се вижда сигналът, а подписът да е с код, достъп до който да има само председателят на Антикорупционното бюро. От ПФ ще настояват при самосезиране шефовете му да носят наказателна отговорност, за да няма своеволия и злонамерени действия. Против са и обратното действие на закона - нещо, от което Румъния се отказа наскоро - на 22 юни. Николов иска още неговата парламентарна комисия да осъществява контрол върху дейността на Бюрото, както е в Румъния, а ръководството му да се избира не с обикновено мнозинство, а с повече от половината. Веднъж годишно се прави външен одит и ако се установят нередности, следва уволнение. Румънският опит ще бъде приложен и за защита на разследваното лице - у нас то просто чака присъда, а в Румъния може да поиска изслушване, да оспорва в рамките на 15 дни издадено постановление, а за запорираното му имущество се грижи специален орган.

"Искаме и у нас да предотвратим евентуален "лов на вещици", обясни Николов. След срещите в Румъния той е убеден, че не са верни обвиненията, че там борят корупцията, а ние не. И допълни: "Просто мащабите са различни - АНИ проверява по 300 000 декларации годишно, като по време на избори стигат до 1 млн. с кандидатите. До момента са финализирани 11 000 проверки, от тях само 300 са стигнали до съда. Там се разследва за разлика от 10 000 евро в декларираното имущество, у нас - за 10 000 лева". Депутатите ще побързат с окончателно приемане на закона до началото на лятната ваканция - 1 август. Поредността му в дневния ред зависи от присъствието на Цецка Цачева в зала - реформаторите държат тя да ръководи заседанията. В момента Цачева е на официално посещение в Китай. Принципна подкрепа за законопроекта са дали парламентарните групи, подкрепящи управлението ГЕРБ и ПФ, които ще гласуват "за" закона на първо четене, за да покажат, че имат воля за борба с ВИП корупцията, но се готвят да атакуват проекта с предложения за промени преди второто му разглеждане. Вече е договорено създаването на работна група, която да обобщи исканите поправки и да предложи консенсусен вариант, научи "Стандарт". В нея ще влиза по 1 представител от всяка група, включително и опозицията. Отсега се знае, че най-оспорвани остават текстовете за анонимните сигнали, обратната тежест на доказване и начинът, по който ще се избира ръководството на новия мегаорган, обединяващ всички 4 съществуващи до момента институции - Комисията за конфликт на интереси, Комисията за конфискация, аналитичният център БОРКОР и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай