Пращаме Семов като адвокат в Съда на ЕС

Пращаме Семов като адвокат в Съда на ЕС | StandartNews.com

Атанас Семов е определен за кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (СЕС). Това съобщиха от правителствената информационна служба вчера. Кабинетът определи Атанас Семов за кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.

Съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия за заемане на най-висшите съдебни длъжности в съответната държава. В конкурса за поста бяха допуснати 11 кандидати, а Семов се класира на първо място. От пресслужбата на Министерски съвет припомнят, че той е доктор на юридическите науки и доктор по право на ЕС. Семов е бил зам.-председател на Народното събрание в периода юли 2009-февруари 2010 г. Бил е член на РЗС.

Съдиите и генералните адвокати в СЕС се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите членки след консултация със седемчленен комитет, на който е възложено да дава становище за годността на кандидатите да упражняват тези функции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай