Последният мохикан

Последният мохикан | StandartNews.com

Лидерът на Десните слуша рок и класическа музика
Политиката може да е и благородно занимание, смята д-р Илко Семерджиев

Отговорност и почтеност. Това са двете основни изисквания за добрия политик според д-р Илко Семерджиев. Без тях дори опитът, смелостта и целенасоченото действие не са достатъчни, за да помогнат на един човек в държавното управление, смята той. Точно заради тази, рядко срещана напоследък, философия д-р Семерджиев реши да направи рязък завой и отново да се впусне активно в политиката. Само преди броени седмици той стана председател на коалиция Десните, в която влиза и "Синьо единство".

"Политиката в България се превърна в гонене на власт и пари, загърби ценностите, принципите и постигането на общото благо, затова хората проявяват нетърпимост към политиците. Трябва да се знае обаче, че тя не е мръсно занимание, напротив - ако политиците работят за държавата и за обществото, много бързо ще се превърне в благородно занимание, но това не може да се получи без базова почтеност. В коалиция Десните искаме да възродим тази добра практика и да направим нещо полезно", казва той. С моралните си скрупули и ценности Илко Семерджиев обясни и избора на лагера, към който се присъедини. Въпреки че от години е ключова част от ДСБ, той се дистанцира от Реформаторския блок. "Участвам в гражданската квота на коалиция Десните, защото не желая да ангажирам ДСБ, но в същото време не приемам и центристкия завой, който бе направен с Реформаторския блок. "Синьо единство" е класическа дясна партия със знакови десни лица в нея, така че нямам разминавания с тях нито в идеологически, нито в ценностен, нито в биографичен план. Фактът, че те бяха принудени да напуснат Реформаторския блок, показва по-скоро, че там политическият профил силно е олевял", категоричен е той. Традиционно десни са и ценностите, към които той и съмишлениците му ще се стремят. "Смятаме, че чрез политиката държавата следва да осигурява на гражданите си спазване на изначалните им права за свобода, собственост, справедливост, сигурност, работа, доходи, солидарност и равенство пред закона. Ние смятаме човешката личност за средоточието на държавата и за разлика от левите, които се придържат към колективните форми на социална защита, залагаме на човешкият потенциал на индивида, талант и достойнство, които надграждат индивидуалната свобода в солидарна и просперираща общност, съставена от достойни личности, които сами определят съдбата си и заедно - целите на нацията", философства той.

Основен мотив за връщането му към политиката обаче са и реформите особено в здравеопазването. Този сектор определено е слабост на д-р Семерджиев. Въпреки че е стоматолог, той е учредител на Българския лекарски съюз през 1989 г., както и негов зам.-председател. Може би някои са забравили, но той е и основният идеолог на първите промени на здравеопазването у нас. Д-р Семерджиев е създател на НЗОК и неин първи директор. По времето на правителството на Иван Костов той беше здравен министър, а заместник е бил в три. На практика д-р Семерджиев създаде условия за раздържавяване на този сектор. Благодарение на неговата решителност имаме джипита и специалисти на свободна практика. Реформата в сектора обаче спря с края на мандата му като здравен министър и остана някак половинчата.

Въпреки смяната на редица политически сили и министри никой не набра кураж да промени още сектора. Сега той вижда шанс да продължи реформите в този сектор. "Част от мотивите ми да се върна в политиката е да помогна точно в областта на здравеопазването, защото там се случват едни от най-тежките недоразумения в държавата", категоричен е той. Според него всяка реформа, направена от едно управление, се компрометира, когато следващото правителство не запази последователност и приемственост. "В България това е огромен проблем, защото всеки смята, че светът трябва да започне от него и с лека ръка заличава постиженията на предишните. Държавността изисква надграждане и развитие, а не рестарт или разруха", убеден е той. Според него всеки, който поема кормилото на властта, трябва да знае, че задължението му е да подобрява наследеното, а не да четка егото си с лични амбиции и етикети. Въпреки че беше дистанциран от политиката, неговите усилия за промени в здравеопазването не спряха и през годините. Той създаде Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, а в момента е и негов почетен председател.

В свободното си време обича да чете и да слуша музика. "Чета всичко, слушам най-много Dream Theater, рок и класическа музика. Напоследък мрежата ме е обсебила, защото имам много фейсбук приятели и общуването с тях е невероятно интересно", споделя той и веднага мотивира любовта си към интернет. "Обичам да виждам света през чужди очи в пряк диалог, а мрежата предлага необятни комуникационни възможности". И разбира се, в часовете извън работа се посвещава и на семейството. Баща е на две деца, които са поели по неговия път в медицината. Дъщеря му е лекар, а синът му - стоматолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай