Последни совалки за бюджета

Президентът свиква нови консултации днес, БСП решава в 12 ч дали ще отиде

Последни совалки за бюджета | StandartNews.com

ДПС в пленарна зала в понеделник, Борисов привиква депутати от плажа

Последен опит за постигане на консенсус по актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса ще бъде направен днес в Президентството. Държавния глава Росен Плевнелиев покани национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в 11 часа. А два часа по-късно Плевнелиев очаква лидерите на парламентарно представените партии. Поводът - "неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК". Както вече стана ясно, в понеделник парламентът ще заседава извънредно по най-важната тема в държавата. Но от два дни депутатите на ГЕРБ не влизат в пленарна зала, тъй като са обидени от поведението и репликите на БСП по техен адрес.

Актуализацията мина на първо четене със 117 гласа на ДПС и ГЕРБ във вторник. А 61 от соцдепутатите бяха против. Трите партии бяха единодушни само за парите за здраве и щом ремонтът на големия бюджет мина на първо четене, червените започнаха да подвикват на ГЕРБ и ДПС "Горчиво". "Тези, които се целуваха с ДПС на Орлов мост като млади госпожици, на мен ми викат "Горчиво". Те само се целуват, Станишев и Орешарски се целуваха в неделя на конгреса, по бузите се целували, приемаме го, не било толкова интимно", коментира вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отсече, че в парламента има кворум от ДПС, БСП и "Атака".

Според Борисов лидерът на ДПС Лютви Местан, който го призова за разум в името на лекарите и пациентите, "трябваше да направи това още когато гласуваха Закона за МВР, и вместо този закон да сложат Закона за здравната каса". Все пак лидерът на ГЕРБ каза, че ДПС се държали най-отговорно в момента и разреши на медиите да напишат: "Бойко подкрепи ДПС", но с едно уточнение: "За съжаление". Борисов отново заяви, че неговите депутати няма да влизат в пленарна зала, няма да подкрепят актуализацията на държавния бюджет и на здравната каса. Днес се очаква лидерът на ГЕРБ все пак да отиде на консултациите в Президентството. Но с ясното условие бюджетът да се коригира по параметрите на неговите експерти. Лидерът на БСП Михаил Миков заяви за "Стандарт", че днес сутринта ръководството на партията ще реши дали БСП да участва в консултациите при Плевнелиев. Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) пък заяви, че председателят на партията Лютви Местан ще бъде информиран за инициативата на президента. "ДПС ще бъде отговорна партия до последната минута на този парламент", отбеляза Цонев. Соцдепутатът Румен Гечев изрази съмнение, че точно при държавния глава трябва да се провеждат подобен род консултации.

"Въпросите за бюджета се дебатират в парламента", каза той. В момента на първо четене са одобрени 225 млн. лв. за здравната каса. А в републиканския бюджет приходите се свиват с 500 млн. лв., дефицитът от 1,8 процента нараства на 2,7 процента, а таванът на дълга се вдига с допълнително 3,4 млрд. лв. ГЕРБ предлагат парите за касата да станат 328 млн. лв. А по републиканския бюджет приходите да се свият на 900 млн. лв, да се увеличи разходната част с 500 млн. лв., с които да се разплащат проекти от спрените еврофондове. Така според ГЕРБ дефицитът ще нарасне до 3,9 процента. Ако БСП и ДПС не подкрепят сметките на ГЕРБ, избраниците на Борисов отново няма да осигурят кворум. Генерала вече е разпоредил депутатите му да не участват даже и в общата снимка за края на това Народно събрание. Но е дал да се разбере, че може да ги вдигне от плажа в неделя на обяд, за да бъдат в зала в понеделник. Но само при условие, че другите две партии подкрепят предложението за актуализация на опозицията.

Местан: Прави се грешка за хазната

Ние и в петък, и в понеделник ще бъдем на работа в 9 часа, а вече дали ще има актуализация, не зависи само от ДПС. Това заяви вчера лидерът на ДПС Лютви Местан, след като поредното заседание на депутатите в четвъртък пропадна. Причината бе, че ГЕРБ и "Атака" не заеха местата си, а присъстващите депутати от ДПС и БСП не събраха необходимата бройка. В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че групата му напуска парламента, обидена от реплики на БСП. По-късно Цецка Цачева коментира, че "за ГЕРБ този парламент е приключил".

Местан обаче подчерта, че се допуска една фатална грешка: "Тя е политическа - гледаме на проблема с актуализацията на бюджета през призмата на партийния интерес". По думите му, ако се положат усилия да се погледне на казуса през интереса на пациентите и лекарите, ще се вземе вярното решение. "Ние в ДПС гледаме на този проблем именно през техния интерес и последна грижа ни е коя партия какво печели и какво губи от приемането на тези актуализации", подчерта Местан. Той все пак призна, че са станали удобно партийно извинение в случая: "Да, това е нашата съдба - отвсякъде гонени, навсякъде приети, когато конюнктурата налага това". Местан допълни и, че коментарите за коалиция ДПС-ГЕРБ може би е определяща за позицията на ГЕРБ, но повтори, че точно това е партийният прочит на казуса с актуализацията. От думите на Местан стана ясно, че биха участвали в консултации за бюджета, но самите те няма да инициират такива: "Подобна инициатива по-приляга не на ДПС, а на други фактори в държавата". И Местан призова за последно усилие политиците да се опитат да погледнат на проблема през призмата на пациентите и лекарите.

Зам.-шефът на БНБ на среща с президента

Подуправителят на БНБ Калин Христов бе засечен вчера около обяд да влиза в Президентството, предаде Нова телевизия. Той категорично отказа да каже какъв е поводът за срещата с президента Росен Плевнелиев. Името на Христов е едно от най-спряганите за министър-председател в служебния кабинет, но е по-вероятно преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки да заеме поста, както "Стандарт" първи съобщи.

Подуправителят на БНБ е гласен и за финансов министър. Възможно е срещата между Христов и Плевнелиев да е била част от консултациите, които държавният глава ще проведе с членовете на кабинета, който ще назначи. А целта е да бъдат разяснени приоритетите и методите на действие.

ГЕРБ се зарече: Разделя антимафиотите и Родното ФБР

Държавна агенция с контраразузнавателен профил също е в програмата на партията

ГЕРБ подготвя изваждането на ГДБОП от ДАНС. Това ще е част от управленската програма на партията в сектор "Сигурност". От опозицията за пореден път разкритикуваха и последните промени в закона за МВР, с които се отнема правомощието на президента да назначава главния секретар на вътрешното министерство. Това стана по време на кръгла маса на тема "Сигурност" и представяне на управленската програма на ГЕРБ за следващите 4 години в сектор, която откри лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Когато партиите са слаби, недоверието в институциите е слабо - това е райското време за крадците", коментира още Борисов и допълни: "Един милиард не се върна в банковата система, а остана под дюшеците. Огромно изпитание за служителите на МВР, защото е райското време за крадците - те знаят че 1 млрд. някъде е скрит, под дюшеци, под възглавници".

Сред другите задачи на ГЕРБ ще бъдат изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил, както и възстановяване на конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР и поетапното му въвеждане в другите служби за сигурност. В края на септември ГЕРБ ще бъде готова с целия пакет от закони в сектор "Сигурност", в това число и със закона за МВР, стана ясно по време на дискусията.

Лидерът на ГЕРБ се похвали, че продължава да се радва на подкрепата на тайните служби в САЩ на най-високо ниво: "Случи се така, че бях във Вашингтон на рождения си ден и в хотела дойдоха шефовете на най-големите служби - да изядат по една торта с мен".

Сред гостите на дискусията бяха спряганият за служебен министър на МВР Йордан Бакалов, както и бившият вътрешен министър Румен Петков. До тях седнаха и Йордан Соколов и лидерът на РЗС Яне Янев.

Консултации докрай

Маргарита Попова, вицепрезидент

Ако е необходимо всяка седмица ще се свиква консултативен съвет, но трябва да се търси национално съгласие по въпросите с актуализация на бюджета. Както и с теглене на заем и сключване на договори. Иначе не може да се управлява. Не може да се излезе да се каже превантивно, моля ви се, да се изтегли заем, нека за всеки случай да имаме повече пари - такъв отговор не задоволява интелигентния човек. Аз самата в днешния ден не мога реално да преценя кой е по-прав, този, който иска да актуализира бюджета, или този, който казва не. Не бива такъв важен въпрос да минава в графата "превенция". Когато се решават важни въпроси, не бива да се хващаме само за превенцията. Това би било тежък юридически прецедент. Управленците трябва да седнат експертно да съберат всички познания и по-най добрия начин да преминем през служебното правителство, през честни избори, за да дойде новото правителство и да каже с каква програма ще управлява. А сега добри специалисти защитават едната теза, също толкова добри защитават другата. И аз съм объркана. И не мога да приема, че ако има някаква опасност за държавата, опозицията, която е определено отговорна, би направила подобна стъпка.

Бойко черпил чужди служби с торта

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали вчера, че продължава да се радва на подкрепата на тайните служби в САЩ на най-високо ниво: "Случи се така, че бях във Вашингтон на рождения си ден и в хотела дойдоха шефовете на най-големите служби - да изядат по една торта с мен". "От възпитание не казвам имената им, защото в тези среди не е хубаво да се споменават имена както на хора, така и служби", обясни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай