Попова: Всяка седмица Консултативен съвет, за да има национално съгласие

Попова: Всяка седмица Консултативен съвет, за да има национално съгласие | StandartNews.com

Варна. "Ако е необходимо всяка седмица ще се свиква консултативен съвет, но трябва да се търси национално съгласие по въпросите с актуализация на бюджета, теглене на заем и сключване на договори, иначе не може да се управлява. Не може да се излезе, да се каже превантивно моля ви се да се изтегли заем, нека за всеки случай да имаме повече пари – такъв отговор не задоволява интелигентния човек". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова във Варна, след срещата й с кмета на града Иван Портних.

Аз самата в днешния ден не мога реално да преценя кой е по-прав, този който иска да актуализира бюджета или този който казва не. Не бива такъв важен въпрос да минава в графата „превенция", смята Попова. Според нея, когато се решават важни въпроси не бива да се хващаме само за превенцията. Това би било тежък юридически прецедент. Управленците трябва да седнат експертно, да съберат всички познания и по-най добрия начин да преминем през служебното правителство, през честни избори, за да дойде новото правителство и да каже с каква програма ще управлява. А сега добри специалисти защитават едната теза, също толкоwa добри защитават другата. И аз съм объркана, каза вицепрезидентът. Според нея има един сигнал от вчера, а именно, че Бойко Борисов каза, че ще се откаже и няма да подкрепи актуализацията и няма да присъства в залата. Аз не мога да приема, че ако има някаква опасност за държавата, опозицията, която е определено отговорна, би направила подобна стъпка, категорична е Попова. Мен ми се иска когато се коментират такива неща като актуализация на бюджета, сключване на договори, вземане на заеми, въпроси, които се ратифицират в НС, е трябвало да се обсъждат много внимателно, като мястото първо е теренът на парламентът, където трябва да се търси паартийно-политическо съгласие. И второто място, където трябва да се търси на високо ниво, е президентската институция-по време на Консултативен съвет, каза още тя.

Господин президентът излезе пред парламента и призова, но той не може да ги накара, да им възложи,не може да иска от тях да направят нещо задължително, каза Попова в отговор на въпроса дали не е на обратна позиция от президентската за актуализацията на бюджета. Според нея това е сигурно сама по себе си много добра инициатива ,добър ход на президента да се обърне към НС,да си изпълни задължението , но такава инициатива може да увисне и да остане неoплътнена. Мен това не ми се иска защото не добре, защото обикновено когато държавният глава казва нещо, то трябва да се случва, каза Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай