Попова иска институциите да са солидарни към бежанците

Попова иска институциите да са солидарни към бежанците | StandartNews.com

София. Вицепрезидентът Маргарита Попова призова институциите в страната да бъдат солидарни по проблема с бежанците. По време на заседанието на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание, тя обясни, че без тази солидарност няма как страната ни да преодолее проблемите, които има с бежанците. Ситуацията със семействата и децата, които търсят убежище, е основна точка на заседанието днес.

„Солидарността е важна, защото трябва да покажем на нас самите, че българските институции познават явлението за бежанците, че говорим вещо по проблема, тъй като това е единственият начин да можем да убедим слушащите ни гражданите ни, че познаваме проблема и го държим в ръцете си", каза още Попова. Тя смята, че страната ни е длъжна да посрещне хората, които напускат родните си домове и да им осигури сигурността, от която се нуждаят.

Вицепремиерът обясни, че България трябва да съчетае две каузи- тази на хуманността и тази на сигурността. „Българските граждани от своя страна са жадни да усетят от институциите спокойствие и да бъдат убедени, че службите за сигурност ще подсигурят и тяхната сигурност, националната сигурност", допълни тя.

Проблемът с бежанците е най-голямото предизвикателство пред страната ни, която трябва да се справи с вълната от търсещи закрила хора, каза Маргарита Попова. „Имаме толкова много проблеми в изобилие, които трябва да решим, и нека да не си поставям други, а да посрещнем тези бежанци", добави тя и наблегна на това, че проблемът с бежанците трябва да се отразява в медиите по един друг начин. „Трябва да се говори професионално, без да има тон на омраза", продължи Попова.

Институциите да предоставят на медиите актуална и коректна информация, която да бъде обяснена, категорична бе Попова. И уточни, че е добре да бъде създаден единен център, който да предоставя нужната информация. „Трябва да променим говоренето в името на потоците от хора, които търсят спасение", призова тя.

Вицепремиерът наблегна на това, че „има разлика между бежански статут и хуманитарен статут". „Нито един от сирийските граждани в момента у нас не е бежанец, но в общественото пространство още от самото начало се заговори за бежанска вълна", завърши тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай