Политолози: Резултатите са успех и за ГЕРБ, и за БСП

Политолози: Резултатите са успех и за ГЕРБ, и за БСП | StandartNews.com

Изключително важно за създаването на парламентарно мнозинство е дали коалиция „РБ -Глас народен" ще премине бариерата от 4%, обобщи резултатите и очакванията политологът доц. Димитър Димитров. Според него това би позволило да се започнат преговори за мнозинство от 102-108 депутати между ГЕРБ и „РБ – Глас народен".

„Третият партньор в тази ситуация ще бъде най-вероятно коалиция „Обединени патриоти"", каза още доц. Димитров. „В известен смисъл зависи от това какво ще предпочетат ГЕРБ – те имат право на избор като първи и ако бързо договорят партньорство с РБ, ще могат бързо да убедят „Обединени патриоти", че стабилността минава през ясната подкрепа на ГЕРБ. Обръщам внимание, че в парламента ще попадне и парламентарна група на „Воля", но тя едва ли ще се включи на проект, който би се противил на мнозинство, водено от ГЕРБ", коментира Димитров.

Колегата му Първан Симеонов погледна и към дясното пространство, където Радан Кънев и Христо Иванов се самоубиха ритуално преди изборите. „В дясното пространство се случиха процеси на колективно самоубийство, а най-голям шанс от този политически спектър да влезе в парламента има Реформаторският блок, който е на ръба и може да се окаже както в парламента, така и извън него, заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. - 100 000 - 150 000 гласа разделят първите две партии. Това е много голям успех и за двете. Това е удивително постоянство за ГЕРБ, удивително представяне за БСП, която удвоява резултата си. Големите партии изсмукаха целия дебат и обезсилиха малките", коментира Симеонов.

Социологът Андрей Райчев, наблегна на повишения брой гласове на БСП. "Борисов си взе властта, която остави на масата. Разликата обаче е, че сега има двойно по-голяма БСП", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай