Подслушват едва по 1250 мобилни телефона наведнъж

Обръщат МВР с краката нагоре, планирането ще идва от ръководството, а не както досега

Подслушват едва по 1250 мобилни телефона наведнъж | StandartNews.com

София. Техническите служби в МВР могат да подслушват едва по 1250 телефона наведнъж. Това разкри на пресконференция вътрешният министър Цветлин Йовчев. В момента има 3-4 пъти повече заявки и системата е пренатоварена. Затова МВР въвежда квоти за подслушване, които ще се разпределят между тримата заявители - МВР, ДАНС и прокуратурата. "Един оперативен работник ще трябва да избира по кои от разработките си да пусне искане за СРС - това, което е по-важно и е приоритет. Защото сега подслушват катаджия на магистралата, след като корупцията може да бъде хваната по няколко други начина", заяви Йовчев. Според него така подслушванията ще спаднат в пъти, а ефективността от прилагането им ще се увеличи. Вероятно неотложните разрешения за подслушване ще се подписват не от министъра, както е сега, а от главния секретар на МВР.

Мерките бяха съобщени като част от представянето на програмата на МВР в рамките на правителствената програма "Държавност, развитие, справедливост".

Вместо масови подслушвания, МВР ще активизира агентурата. До края на годината ще влезе стандарт всеки оперативен работник да има поне 4-ма агенти. Досега според данните агентите са били дори по-малко от броя на оперативните служители.

В МВР трябва да се наложат нови стандарти и правила на работа, както и система за контрол над процесите. Затова експертите подготвят общо 6 закона. Законът за защита на националната сигурност, който ще постанови правилата за работа, взаимоотношенията и приоритетите в системата ще е готов до ноември.

Нов вариант на Закона за МВР трябва да може да се чете в готов вариант до 15 август, готвят се и закони за Националната разузнавателна служба, НСО и Служба Военна информация във военното министерство. Те също трябва да са готови до ноември. Последният закон е за Държавната агенция за технически операции.

Отделно се готвят нормативни промени, за да може ГДБОП да стане част от ДАНС до 1 септември тази година. Единствено секторът, който досега бе познат като "Антитерор", ще отиде в Главната дирекция "Национална полиция". Той се занимава с разследване на отвличания и взривове. ДАНС ще разследва и производството и трафика на наркотици, а борбата с разпространението ще остане приоритет на МВР.

МВР въвежда отново извънщатни служители.

В по-труднодостъпните места ще се организират граждански патрули, които да подпомагат дейността на полицията. Има бивши служители на МВР и армията, които могат да бъдат включени в този процес, каза министър Йовчев. Всички те ще носят лесно видими опознавателни знаци и ще бъдат предният отряд на МВР в борбата с битовата престъпност, която е 53 на сто от всички регистрирани престъпления.

Ще има система за персонална оценка на служителите, разкри още Цветлин Йовчев. Ще се обвърже кариерното развитие и заплащането на служителите в МВР. Ще бъдат въведени нови правила за постъпване на работа в МВР, за кариерно развитие и освобождаване. "Служителите не са достатъчно добре подготвени и вината не е тяхна, ръководният състав не е подготвен - това е основен проблем, който трябва да се реши, много още трябва да работим и за обучението на полицаите, които са на улицата", коментира министърът.

"Досега планирането е било отдолу нагоре, оперативният пише какви са според него проблемите, на следващото ниво началниците подбират и окрупняват и така до вътрешния министър. Сега ще бъде обратно - министърът задава стратегията, след това се набелязват цели и на оперативните се поставят съответните задачи", заяви Цветлин Йовчев.

Около три милиона лева допълнително е струвала на МВР охраната на протестите от началото на годината, разкри министърът. "Трябват повече средства от бюджета, те не са предвидени, защото никой не може да предвиди, че ще има продължителни протести от началото на годината до момента. Аз се гордея с това, което правят колегите", заяви той.

Йовчев изрази съболезнование към близките на починалия полицай, охранявал на протеста, и каза, че ще се направи всичко възможно да компенсират семейството му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай