Подменят дограмата и на остъклени балкони (ОБЗОР)

Подменят дограмата и на остъклени балкони (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ремонтират безплатно блока дори ако не сте си платили сметките за ток, вода или парно

Остъклените балкони няма да пречат на това блокът да се санира безплатно със средства от Националната програма за енергийна ефективност. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова, която през последните седмици обикаля най-големите градове в страната, в които са и най-старите и проблемни сгради, за да разясни подробности по програмата. С безвъзмездно финансиране дори ще се подмени дограмата на "летните кухни", в случай че тя не е достатъчно енергоефективна. Например, ако балкон е остъклен, като са използвани винкели, те ще бъдат подменени с нова PVC дограма.

Програмата вече стартира и общините приемат заявления за включване в нея. Право да подадат заявление имат всички панелни или ЕПК сгради с над 36 самостоятелни апартамента. За целта всеки вход или цялата сграда трябва да регистрират сдружение на етажната собственост с минимум 67% от собствениците в нея. След това цялата сграда да подаде едно заявление за финансова помощ в общината. Всеки един от съседите трябва писмено да предаде декларация, че ще осигури достъп до жилището си. Така дори ако само един комшия в блока откаже, ремонтът няма как да се случи. Ако съседите не могат да открият някой от собствениците на домове в сградата, те могат да търсят съдействието на кмета. Комшиите, които са в чужбина, също трябва да подадат декларация за саниране, като не е нужно тя да е заверена при нотариус. За сметка на това обаче ще се приема само оригинал, а не и копие на документа.

По програмата могат да кандидатстват сгради, в които има неплатени сметки за ток, вода или парно, става ясно от методическите указания, публикувани на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. При обновяването на сградите ще бъдат "прибрани" всички висящи кабели, обясни още регионалният министър Лиляна Павлова при срещите си с граждани в страната. Със средства по програмата освен подмяна на дограми ще могат да се извършват и ремонти в общите части като поправка на покрива или стълбището, поставяне на топлоизолация, ремонти на елзахранването в общите части. Освен това ще могат да се поставят ВЕИ инсталации като например соларни панели или да се газифицира сградата. Ако съседите решат, те ще могат да сменят вертикалната система за отопление с хоризонтална, която позволява индивидуално отчитане на парното. Но комшиите трябва да имат предвид, че това би довело и до разбиване на домовете им за модифициране на системата. А ремонтите вътре в жилището са за сметка на самия собственик.

Търговските обекти, които са в санираните сгради, ще плащат минимална част от стойността на ремонтите като за подмяна на дограмите например. Всички дейности по санирането ще се извършват след търг, като критерий при него ще бъде най-икономически изгодната цена за постигане на енергиен клас С.

Общините решават дали да вдигнат данъците

Общините сами ще решават дали да вдигнат данъците на жилищата в сградите, които са били санирани. Така реално държавата може да даде 1 млрд. лева за ремонтите, а местните власти впоследствие да решат да повишат приходите в бюджетите си като оценят на по-висока стойност санираните апартаменти.
Собствениците, чиито жилища са ипотекирани, трябва да поискат от банката кредитор съгласие, преди да се включат в програмата за саниране. Ако жилището е ведомствено или общинско, за участие в програмата трябва да се потърси съгласие от страна на собственика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай