Почетоха Дядото с 161 нови социалисти в София

Димитър Благоев е един от най-значимите създатели на българската държавност, отбеляза Калоян Паргов

Почетоха Дядото с 161 нови социалисти в София | StandartNews.com

С прием на 161 нови членове на БСП в София беше отбелязана 161-годишнината от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев-Дядото, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на партията.

Част от тях получиха партийните си книжки по време на честването в къщата-музей на именития политик и философ в Банкя. Дворът на неговия дом се оказа тесен за всички желаещи да го почетат, въпреки дъждовното време. За Благоев говори лидерът на БСП - София Калоян Паргов, общинският съветник и представител на младежката организация на социалистите в столицата Николай Николов и районният председател на партията в Банкя Анна Славова. Гости бяха и народните представители от Георги Свиленски, Христо Проданов и Румен Георгиев.

Димитър Благоев е един от най-значимите създатели на българската държавност, отбеляза Калоян Паргов. "- За него държавността и националната независимост означават индустриализация и модернизация и са свързани с европейската интеграция. Държавността означава бърз духовен и икономически просперитет. Димитър Благоев излиза на политическата сцена в годините след Освобождението, когато по подобие на днешния ден, въпросите за оцеляването, национална идентичност и суверенитет, са актуални. Къде обаче е разликата? Разликата е, че следосвобожденска България запазва мечтите, надеждите и оптимизма. Тогава се преплитат две характеристики. Първата е на тези, които държат на икономическия просперитет. Вторите са онези, които носят и пазят в душите си възрожденските идеали, които Левски формулира като чиста и свята република. Без да искаме се налага аналогия с днешния ден. Какъв е той след 28 години на преход и безперспективност. България наистина е член на Европейския съюз, но продължава да е най-бедната и най-изостанала държава в Европа", продължи той.

Според Николай Николов, днес в България да си социалист означава да си радикален противник на една система, която е дълбоко порочна и крайно несправедлива. "В България действителността днес е пълна противоположност на всичко онова, което Благоев си е представял като крайна цел на социалистическото движение, каза общинският съветник от групата на "БСП Лява България" в СОС Николай Николов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай