Почетните консули на България под лупа

Почетните консули на България под лупа | StandartNews.com

София. На всеки четири години почетните консули на България в чужбина трябва да представят на министъра на външните работи отчет за дейността си. Това предвижда одобрена от правителството промяна в Наредбата за реда относно назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица, поясняват от МС.

Целта е да се засили контролът върху работата на почетните консули и ефективността от нея.

При непредставяне на отчета в срок или при отрицателна оценка за дейността на почетния консул, министърът на външните работи ще внася предложение в Министерския съвет за освобождаването му.

Основните функции на почетните консули са свързани с развитие и стимулиране на двустранните икономически, търговски, културни и научни отношения между България и съответната страна. В това свое качество те се ползват от улесненията, привилегиите и имунитетите, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения. Според нормативната уредба, почетните консули на България в чужбина могат да бъдат български граждани или граждани на други държави, като за дейността си те не получават възнаграждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай