По-бързи визи за туристите от Русия, Беларус и Украйна

"Южен поток" е необходим повече от всякога, каза във Варна външният министър Кристиян Вигенин

По-бързи визи за туристите от Русия, Беларус и Украйна | StandartNews.com

Варна. Външно министерство след преговори с икономическото праща над 50 служители в консулствата на Русия, Украйна и Беларус допълнително, за да се издават по-лесно и по-бързо визи. Това съобщи във Варна външният министър Кристиян Вигенин. Той е на посещение в морската столица, за да се срещне с туристическия бранш.

"Икономическата ситуация в Украйна и обезценяването на гривната създават риск потокът от туристи от там да намалее", каза Вигенин.

Според него другият проблем пък е, че руснаците усилено рекламират Крим, за да спасят сезона там, но за нас това е възможност да привлечем традиционните туристи, въпреки че сме в сериозна конкуренция с Гърция, Испания и Турция, които се рекламират силно.

"Несигурността в Украйна застрашава и автобусните екскурзии през нея от Беларус и Русия и като първи вариант да я заобиколят през Полша удря на камък", коментира пред представителите на туризма Вигенин.

"Преминаването през Полша ще изисква допълнително време, тъй като нашите визи не са достатъчни и е необходимо туристите за изкарват транзитни шенгенски визи, което не става бързо. Обмисял се вариант част от автобусните екскурзии през Украйна да станат чартърни", допълни той.

По думите му ситуацията в Украйна доказва нуждата от проекта "Южен поток".

"Не можем да ставаме заложници на икономическата и политическата несигурност в транзитни страни, както вече се е случило през 2009 г.", каза Вигенин.

Според него в Украйна тази несигурност ще продължи по-дълго време. Затова позицията на страните, участници в проекта "Южен поток", е категорична и не се е променяла, че този проект трябва да го има.

"Не може конкретната ситуация Русия-Украйна да влияе на такива стратегически проекти", смята външният министър на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай