Плевнелиев: Желев хвърли лъч светлина в дългата тоталитарна нощ

Плевнелиев: Желев хвърли лъч светлина в дългата тоталитарна нощ | StandartNews.com

София. "Трудовете и текстовете на д-р Желю Желев хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в своята съболезнователна реч по време на опелото, в памет на президента Желю Желев.

"Желю Желев беше сред онези дръзки интелектуалци, които инициираха клуба за подкрепа на гласността и преустройството", каза държавният глава.

Д-р Желев има изключителна роля за изграждането и укрепването на президентската институция, смята Плевнелиев. "С присъствието си на международната сцена д-р Желев спечели значителен международен авторитет", подчерта още той.

До последния си ден Желю Желев активно е водел „своя кръстоносен поход за истината", обясни президентът.

„Нелеката му задача бе да дешифрира илюзиите, лъжите. Има какво да почерпим от неговата решителност и далновидност. Нека докажем, че сме научили урока, че язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация. Желев беше добронамерен, толерантен, честен, скромен и достоен. Такъв е и българския народ", допълни държавният глава.

Опелото в памет на Желю Желев в храм „Св. Александър Невски" започна в 12 часа.

Припомняме, че вчера Росен Плевенелиев писа в съболезнователната книга, която беше изложена в Администрацията на Президента, в памет на първия демократично избран български президент (1990-1997 г.). „С дълбока тъга и преклонение изпращаме в неговия вечен път президента Желю Желев", започна той.

„Уважаваният философ, политик и демократ си отиде неочаквано и скромно, така, както бе живял. Ще помним д-р Желев като символ на свободата и демокрацията, на мирния преход, на толерантността и националното съгласие. Той никога не се оттегли от своята гражданска и политическа позиция в защита на свободата, демокрацията и европейския път на България. Поклон пред светлата му памет!", написа още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай