Плевнелиев: Този парламент не е изчерпал потенциала си (ОБНОВЕНА)

Политическите кризи могат да си служат като отправна точка, заяви президентът след КСНС

Плевнелиев: Този парламент не е изчерпал потенциала си (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

"КСНС бе пореден опит да потърсим общо решение, национално отговорното решение след оставката на правителството. Държавата се намира в не лека ситуация". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след близо 4 часовото заседание на КСНС на "Дондуков 2".

"Продължавам да вярвам, че настояващото НС не е изчерпало потенциала си. Политическите кризи могат да ни служат като отправна точка", загатна Плевнелиев. 

Държавният глава разкри, че е призовал партиите да надскочат партийните си интереси и да потърсят формула за съставяне на правителство. "Давам всичко от себе си това Народното събрание да продължи да работи, което означава да може да излъчи правителство", отбеляза Плевнелиев.

"Не ми се иска страната да бъде управлявана пет месеца от едно или дори две служебни правителства. Уверен съм, настоящото Народно събрание ще продължи ключовите си реформи", посочи още държавният глава. С което подсказа, че очевидно резултатът от КСНС е опит  за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Възможната дата за предсточни избори - краят на март, началото на април. "Но това е при случай, когато настоящото НС не може да излъчи правителство", повтори Росен Плевнелиев. "Аз съм длъжен да пристъпя към връчване на мандатите за съставяне на правителство. Аз продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможен третият вариант и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза - спирала от избори. На тази основа ще реша на кого да връча третия мандат. Ще бъде със сигурност на тези, които най-силно декларират, че са готови да направят опит за правителство. Защото това е и моята воля", обяви Плевнелиев.

Припомняме, че готовност да подредят кабинет в рамките на това НС изразиха само Патриотичния фронт. "Третият мандат ще бъде връчен на тези, които имат най-големия шанс да направят опит да съставят правителство. След много размисъл, допълнителни консултации", посочи президентът.

"Не искам трето слубежно правителство. Не съм тръгнал да търся министри. Но ако се наложи - ще има такова. Доказал съм, че мога. Но две правителства не са добър вариант", коментира държавният глава. "До последно ще се боря да намерим начин да продължим да работим в рамките на това Народно събрание", заключи Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай