Плевнелиев свиква парламента до края да май

Президентът очаква ГЕРБ да кажат признават ли изборите до петък

Плевнелиев свиква парламента до края да май | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че до края на месец май ще свика новото 42-ро народно събрание.

"Този вот потвърди и моята позиция че партиите трябва да работят за връзките с избирателите. Най-вожното е да се работи за доверието на избирателите. Най-важното е да направим работещи институции - най-вече на Народното събрание", заяви Плевнелиев.

"На България й трябва работещ парламент и стабилно правителство. Аз ще следвам Конституцията. В Президентството няма да има задкулисни договорки - коалиции в президентството няма да се правят - те могат да се правят в Народното събрание и в партийните централи".

Плевнелиев обяви, че в петък започва консултации с лидерите на парламентарно представените партии за първото тържествено Народно събрание след изборите. "Основата цел на тези консултации е да се уточнят всички подробности по насрочването на датата за свикване на НС. Вярвам, че не по-късно от края на май ще имаме тържествено откриване на Народно събрание", подчерта той.

Веднага след това ще започнат консултации за сътавяне на правителство. Първият мандат ще бъде даден на най-голямата парламентарна група, увери държавният глава.

"Извънредната ситуация в деня на размисъл очаквам да бъде разнищена докрая", заяви президентът. Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори. Не трябва да дестабилизираме държавата по-нататък.

"Според мен вотът на нацията не е подменен, затова трябва да вървим бързо напред, за да създадем парламент и правителство", призова държавният глава и подчерта, че няма основание да се иска касиране на изборите. "Очаквам ГЕРБ да заявят позицията си относно признаването или непризнаването на изборите до петък", подчерта Плевнелиев.

"В случая от Костинброд се показа бързо взаимодействие. Компетентните институции дължат информация. Виждате, на какви безпрецедентни прозрачност и откритост сме свидетели, включително и с днешната пресконференция на прокуратурата. Не разполагаме с данни вотът на нацията да е подменен", каза президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай