Плевнелиев се оправда за "митинга" на 10 ноември

Плевнелиев се оправда за "митинга" на 10 ноември | StandartNews.com

"Когато ме питат за 10 ноември, го разбирам като символична, а не конкретна дата. Една цел е постигната-говорим за прехода и личните истории.

10 ноември е възприеман като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара." Това е написано от името на президента Росен Плевнелиев в социалната мрежа Туитър. Той излезе с това "уточнение", след като във вторник на въпрос "Къде е бил на 10 ноември" разказа за участието си на първия демократичен митинг, как е правил плакати и т.н. И обърка датите.

„След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами! Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция. Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход. И нека тези, които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина", пише още Плевнелиев.

Плевнелиев обяви 10 ноември за символ на промяната и си спомни, че е участвал в граждански демонстрации, последвали падането от власт на Тодор Живков.

В кулоарите на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата "25 години свободна България", Плевнелиев беше запитан от журналисти къде е бил на 10 ноември 1989 г. В отговор държавният глава разказа, цитиран от Дарик радио:" Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: "Съд за виновниците", а на другия написахме: "Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември".

Изказването на президента предизвика силно учудване, защото първият митинг срещу тоталитаризма се е състоял седмица по-късно пред катедралата "Св. Александър Невски". Диктаторът Живков пък беше свален на пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, а те не се провеждаха в Народното събрание, а в резиденция "Бояна".

Така и не е ясно за кой точно ден е разказал Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай