Плевнелиев: Решението не дава на народа да определя правилата

Плевнелиев: Решението не дава на народа да определя правилата | StandartNews.com

Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Така президентът Росен Плевнелиев коментира решението на Народното събрание да гласува да се проведе национален референдум само с единия въпрос на държавния глава, а именно - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Според Плевнелиев повече от половин милион български граждани са застанали зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната.

"Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия", смята Плевнелиев.

Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения. Държавният глава благодари на всички народни представители, които с вота си подкрепиха идеята да бъде чут гласът на народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай